DotBrands-Nominet-Registry-services

Sunrise period van .beauty, .hair en .skin gestart

DotBrands-Nominet-Registry-servicesVandaag start de zogenaamde sunrise period  voor domeinnaamregistraties onder .beauty, .hair en .skin. De drie nTLDs bestaan al enige tijd, maar zijn door de vorige eigenaar na enige druk van ICANN overgedragen aan xyz.com LLC.

Plannen van L’Oréal

In de lange reeks nTLDs zijn .beauty, .hair en .skin altijd een rare subset geweest. De drie zijn er ooit gekomen omdat L’Oréal grote plannen het domeinnamen en TLD’s had. In eerste instantie wensten de Fransen van alle drie een zogenaamde “closed generic TLD” maken. Dat wil zeggen een in principe algemene TLD, maar met slechts één gebruiker.

ICANN ging niet akkoord met deze variant op het thema Dot Brands. L’Oréal heeft daarop de registratie opengezet, maar verbond daar onzinnige voorwaarden aan. Gevolg is dat geen van de drie nTLDs op enige belangstelling konden rekenen van potentiële registrars en houders.

Verkoop aan XYZ

De Fransen hebben ingezien dat er zo geen businesscase met .beauty, .hair en .skin mogelijk is. Daarom hebben ze de drie per 10 januari van dit jaar overgedragen aan xyz.com. Dat bedrijf claimt met .xyz een serieus alternatief te hebben voor .com. Dat die extensie in Nederland niet veel verder opvalt dan door een vaste plek op elk spamfilter zegt waarschijnlijk meer over de spammers dan over de legitieme houders van dit soort domeinnamen.

Of XYZ de beste plek is voor .beauty, .hair en .skin moet nog maar blijken. Het is met een dozijn nTLDs in beheer geen zeer grote partij. Waarom L’Oréal de drie hieraan heeft overgedragen en niet aan een grotere speler is onduidelijk.

Per vandaag is het dus mogelijk voor partijen met merkrechten de domeinnamen onder .beauty, .hair en .skin te claimen. Per maart 2021 staan de drie nTLDs dan voor iedereen open (link naar procedure).

(De Fransen hebben ook nog .makeup aan XYZ verkocht, maar het lijkt erop dat de sunrise period daarvan niet vandaag is gestart. Dat is overigens het enige nTLD van L’Oréal waar enig verkeer op meetbaar was)