640px-Cumulus cloud

Supercloud is niets anders dan een poging aandacht te trekken

Uitspraken van analisten over de cloud zijn in veel gevallen goede voorbeelden van manipulatieve communicatie en dat zien we nu ook gebeuren bij de term supercloud. Het is niets anders dan een poging aandacht te trekken en daar een commercieel slaatje uit te slaan.

Trackrecord

Gartner is nadrukkelijk niet de enige, maar wel de bekendste naam, als het gaat om onzin verspreiden over de cloud. Tot een paar jaar terug voorspelden dit soort partijen een markt volledig gedomineerd door een paar hyperscalers met public cloud aanbod.

Zelfs toen in Brussel de inkt van de AVG tekst al droog was bleef men iets te nadrukkelijk public cloud van een paar Amerikaanse aanbieders ophemelen. Dat er iets was als Safe Harbor werd als niet relevant terzijde geschoven. Dit soort bureaus beweerde dat het bijbouwen van cloud capaciteit in andere landen de lastige problemen wel zou oplossen. En wederom bleef men overtuigd van de publieke cloud. Een sneu trackrecord dat alleen maar geaccepteerd werd, omdat de opdrachtgevers geen ander verhaal wilde horen.

Hybride cloud

De kentering van die houding gebeurde op een voorspelbare manier. De analisten en aanbieders kwamen met een nieuwe term. Hybride cloud werd het verzamelbegrip om alles dat een cloud component heeft te kunnen verklaren. Beide partijen wisten met die kreet en slimme communicatie groot gezichtsverlies te voorkomen.

Inmiddels is hybride cloud iets dat overal voor geschikt is. Het voorkomt lastige uitleg over de plek van de data en applicaties en toegang die overheden kunnen eisen. Met een grote boog wordt zo ook om de vraag heen gegaan waarom klanten weigeren alle eigen IT overboord te gooien.

Hybride cloud gaat als kreet hand in hand met multi cloud. Dat een bedrijf zijn diensten van meerdere cloudaanbieders betrekt moet een eigen naam hebben. Dat is namelijk nodig om de indruk te wekken dat dit complexe zaken zijn waarbij analisten nodig zijn voor uitleg of cloudspecialisten van de vendors.

Tevreden met deze twee termen is men schijnbaar niet of men merkt dat de aandacht van de markt verslapt, want nu is er de term supercloud. Gaat dat iets oplossen of verbeteren? Nee natuurlijk niet, dat is ook niet de bedoeling van de partijen die er nu wat over roepen.