qualstar400x400

Tape nieuws van Qualstar – Sony

qualstarHet Amerikaanse Qualstar maakte op 9 april bekend door Sony te zijn geselecteerd om de nieuwe generatie optical disc libraries te ontwerpen en produceren. Het gaat hierbij niet op optische schijven bedoeld voor consumenten toepassingen. De doelgroep die hiermee bediend wordt is bedrijfsleven en overheid.

Markt

Data opslag op optische schijven lijkt een technologie uit het verleden te zijn. In enduser devices worden CD of DVD spelers dan wel branders bijna niet meer ingebouwd. De verkoop van cd schijven, schrijfbaar of herschrijfbaar is nog maar een fractie van wat het ooit was. Toch is de techniek an sich niet afgedankt. Alles behalve dat. Bedrijven als Sony en Qualstar weten dat er nog steeds een markt voor is en dat heeft alles te maken met een paar unieke eigenschappen van disc.

Voordelen

De voordelen van de huidige standaard optical disc, gebaseerd op een door Sony en Panasonic bedachte techniek, maakt opslag van 3,3 TB in een cartridge met meerder schijven mogelijk. Die forse hoeveelheid kan onder stabiele omstandigheden 100 jaar lang worden bewaard zonder dat de leesbaarheid in het geding is. Het is dat laatste punt dat disc een voordeel geeft waaraan SDD en HDD nooit zullen kunnen tippen. Tape komt een heel end in de buurt, maar wordt als iets kwetsbaarder beschouwd (zie voor levensduur ook deze post).