Verizon

Telco Verizon verliest veel klanten door Corona virus en bereikbaarheid

VerizonIn Nederland is nog niet vraag gesteld wat de impact van het Corona virus is op de telco sector, wel is duidelijk dat in de VS Verizon er door in de problemen komt. Hoewel dat een Amerikaanse case is, is het een leerzame. Niet alleen voor telco, ook voor internetzaken.

Wereldwijd

Rond het weekend is door de pers in de VS en daarbuiten geschreven over Verizon. De Amerikaanse kolos heeft namelijk een eerder verzonden document ingetrokken. Daarvoor heeft het de beurs en toezichthouder om toestemming moeten vragen.

Het document in kwestie beschrijft de vooruitzichten voor de komende kwartalen. Op basis daarvan bepalen analisten de adviezen en beleggers of ze het aantal Verizon aandelen gelijk houden.

De stap van Verizon is bijzonder, hoewel er recent nog wat bedrijven zijn geweest die het zelfde hebben gedaan. Wereldwijd is door de telco en delen van de tech pers dan ook aandacht besteed een de achterliggende redenen.

Redenen

Iedereen zal begrijpen dat het Corona virus in dé reden waarom Verizon niets wil communiceren. Achter dat begrip gaat echter veel meer schuil dan alleen onzekerheid. Het bedrijf laat weten gedurende het eerste kwartaal 68.000 telefonieklanten te zijn verloren.
De churn is overigens nog wel wat groter, maar deze groep is direct aan het virus te linken. Het zijn namelijk klanten die de rekening contant voldoen in een van de shops van de telco. Dat kunnen ze niet meer. Ofwel er is geen geld meer om de nota te betalen of de shop in de buurt is dicht. 70% van de Verizon shops is overigens dicht. Dat leidt tot de situatie dat er wellicht klanten afvallen die wel willen betalen en ook geld hebben, maar simpelweg niet kunnen doen.

Minimale groei

Per saldo zag het bedrijf het totaal aantal klanten het afgelopen kwartaal met 100 (geen typo!) toenemen. Achter die minimale groei zit meer dan alleen de tegenvallende churn. Het bedrijf slaagt er zonder winkels onvoldoende in om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te laten upgraden. De arpu is niet toegenomen, wat overigens ook komt omdat de consument en zakelijke gebruiker de hand op de knip houdt.

Nederland

De manier waarop in Nederland de telco- en internetrekening wordt betaald verschilt sterk van wat in de VS anno 2020 nog steeds gangbaar is. Wat dat betreft is de case weinig boeiend. Wel interessant zijn de talloze signalen dat de bereidheid meer geld uit te geven heel hard is afgenomen. De arpu is daarvoor een goede graadmeter.

Sinds deze week weten we ook dat het consumentenvertrouwen in Nederland op een historisch dieptepunt staat. De diensten van Telco bedrijven zijn op dit moment meer dan ooit nodig. Het wil echter niet zeggen dat de consument bereid is daarvoor dieper in de buidel te tasten.

Hosters

De stap van telco naar internetdiensten is in dit geval niet groot. Registrars en hosters moeten slechte bereikbaarheid voorkomen en zich niet blindstaren op een hogere arpu. In een tijd dat klanten meer vatbaar zijn voor lagere prijzen of opzeggen overwegen kan het niet beantwoorden van de telefoon of mail dodelijk zijn. Het is geeft makkelijk het zetje tot churn, dus verlies van klanten en omzet.