Periodiek wijst Technite op de daling van het aantal gTLD registraties. Sinds het hoogtepunt in september is een daling ingezet. De teller staat nu op 10 miljoen geschrapte registraties. Van de 30 grootste gTLDs zijn er vier die nog enige groei boeken.
Het verhaal van de gTLD daling begon in 2017. Toen de zomer van dat jaar het aantal registraties gedaald tot 25 miljoen. Het jaar ging van start met circa 29 miljoen registraties. De krimp van 14 procent wekte toen al veel verbazing. De oorzaak leek zich te concentreren in het Verre Oosten, vooral China.
Na die dip was een jaar lang de markt min of meer stabiel. Daarna, zomer 2018, werd de opgaande lijn weer ingezet. Die ging door tot september 2020. De teller stond toen op 35.600.000 registraties. Een maand later waren er 2 miljoen registraties verdwenen. Elke volgende maand volgde weer een min. Gevolg is dat er nu 25.400.000 gTLD zijn vastgelegd.
De omvang van die grote familie van TLDs is daarmee met 29 procent gedaald. Elke poging een exotisch TLD te hypen is gewoon mislukt. Zelfs de groei van .CLUB was maar van korte duur, daar is de uitstroom al weer hoger dan het aantal nieuwe registraties.
Het ligt voor de hand weer te wijzen op de rol van speculanten. Zij dachten met gTLDs snel geld te kunnen verdienen. Die vlieger is niet opgegaan, dat is duidelijk. Zij moeten massaal verkopen omdat de kosten de pan uitrijzen.
Maar er is een gTLD dat om een andere reden groeide. Groei die nu is omgeslagen naar krimp en dat is .TOKYO. Al voor de uitgestelde Olympische Spelen was daar het nodige aan de hand. We zien hier duidelijk dat domeinnamen voor maar een doel en een beperkte duur zijn vastgelegd. Dit gTLD loopt nu dus ook weer leeg.
Op dit moment is .TOKYO nog verreweg de grootste geografische gTLD. Alle andere steden, provincies of deelstaten zijn minder dan een kwart. Ook daar kan nu wel worden gezegd dat het niet meer is dan een nice-to-have optie. De echte meerwaarde van gTLD registraties blijkt te gering.
Reacties zijn gesloten.