Tencent

Tencent schroeft ambities als cloudprovider terug

Het Chinese Tencent heeft een beursnotering in New York  en daardoor weten we iets over de ambities van het bedrijf als cloudprovider. Die ambities waren jaren achtereen serieus te noemen, sinds vorige week is duidelijk dat Tencent hier een stap terug doet.

Kwartaalcijfers

De presentatie van de kwartaalcijfers was voor beleggers het startschot voor de verkoop van aandelen Tencent. Het aandeel verliet die dag de beursvloer met een verlies van 5 procent. Dat was vooral een reactie op de mindere inkomsten voor games en advertising. Maar er staat meer in de presentatie.

Personeel

Nog voor die cijfers bekend werden waren er al berichten over het schrappen in het personeelsbestand. Dat is nu op hoofdlijnen bevestigd. Tencent wil namelijk niet langer om elke prijs marktaandeel op de cloudmarkt veroveren. Bij de Cloud and Smart Industries Group, gaat tot 25 procent van de banen geschrapt worden. Dat gaat dan om maximaal 5000 banen. Dat een cloudprovider zoveel personeel nodig heeft is onwaarschijnlijk, de meeste banen zullen wij betrekking hebben op het “smart” deel van de groep. Maar ook al werken er minder mensen voor de cloudtak, zij gaan ook last krijgen van de nieuwe koers.

Footprint

Nu lijkt het voor de hand te liggen de koerswijziging en sanering op de VRC te plotten. Dan wordt er een fout gemaakt. De ambities van Tencent waren tot voor kort namelijk ook het vergroten van de footprint buiten China. In Zuid Oost Azië, maar in Europa wilde men in navolging van Alibaba en Huawei datacenter bouwen of huren om de ambities als cloudprovider waar te kunnen maken. De kans dat er nog ergens buiten China veel vierkante meters worden gehuurd, laat staan gebouwd, is sinds vorige week serieus verkleind.

Europa

Daarmee is het verhaal van Tencent iets dat over meer gaat dan druk op de omzet voor gaming en advertising in de VRC. Het is ook einde verhaal voor partijen (lees: datacenters)  die dachten te profiteren van de komst van dit bedrijf naar Europa of zelfs Nederland.