ITroominfra

Terugblik IT Infra

Vorige week is voor het eerste in Amsterdam IT Infra gehouden. De opvolger van IT Room Infra is van Den Bosch verhuisd naar Amsterdam. Het programma van de dag was ook ander ingericht dan voorheen. Voor hosting en datacenter bedrijven was de opening door Cas König waarschijnlijk het meest interessante onderwerp.

 

 

Keynote

Dat de keynote van Cas König van dat label wordt voorzien heeft onder andere te maken met het gemak waarmee hij de presentatie hield en de breedte van het onderwerp. Voor iedereen buiten de regio “Dataport Eemshaven” was waarschijnlijk de eerste keer dat zo duidelijk de link zichtbaar tussen connectiviteit, energie voorziening en de ruimte die nodig is om een datacenter neer te zetten.

Met illustraties legde König dat dit noordelijke puntje van Nederland voor zeekabels en energie een echt knooppunt is. Hier komt veel meer het land binnen dan in de regio Rotterdam of Amsterdam. Voorbeelden als dat 30% van de nationale energiebehoefte hier ontstaat of wordt geïmporteerd met in theorie uitschieters tot 50% (!) zijn toch wel indrukwekkend.

Ondersteund door 26 slides liet hij ook zien dat de toekomst voor de regio er rooskleurig uitziet. Alles wijst erop dat hier veel binnen aan kabels en capaciteit binnen zal komen dan in de rest van Nederland. Daar zit dan ook voor de “internetsector” de boodschap: er zijn nu al redenen om niet uitsluitend naar de regio Amsterdam, laat staan de randstad te kijken.

Voorkennis vereist

Of de bijdragen van de andere sprekers voor een breder publiek net zo interessant waren is een open vraag. Onderwerpen als valkuilen bij de SLA over beschikbaarheid en efficiëntie (Marius Klerk, Air@Work & Niek van der Pas, Minkels) of slimmer onderhoud van UPS en batterij systemen (René van Hartingsveldt, Eurotronic) zijn zonder meer interessant, maar vergen de nodige voorkennis.

Kennis halen

IT Infra is door een paar honderd professionals bezocht. Met ruim 60 exposanten was de hal redelijk gevuld. Voor beheerders van datacenters en providers met eigen hardware was er het nodige aan kennis te halen op de expositie vloer. Dat geldt ook voor de presentaties. Er is echter een groot verschil, de presentaties zijn als PDF te downloaden. Dat maakt het mogelijk dat iedereen die niet aanwezig kon zijn, maar die wel geïnteresseerd is in ontwikkelingen rond de bouw, inrichting en hetonderhoud van datacenters en serverruimtes die kennis alsnog kan vergaren. Wat hij dan wel mist is de mogelijkheid vragen te stellen en de vragen van anderen te horen. Wie dat wil moet volgend jaar in zijn agenda ruimte vrijhouden voor deze eendaagse bijeenkomst.

Reacties zijn gesloten.