Reliability en kennis
Direct na haar talk is Marina Kalkanis van M2A Media gevraagd wat het belangrijkste is voor partijen die streaming content willen faciliteren. Het begrip dat haar daarbij als eerste te binnenschiet is reliability. Volgens haar blijft het lastig te kunnen voorspellen wat de impact van de streaming content precies is. Een event dat de klant inschat op X viewers maar opeens het 100 voudige trekt moet je kunnen faciliteren. Dat klinkt logisch, maar Kalkanis geeft aan dat overal ter wereld voorbeelden zijn van events die voor grote uitdagingen bij de facilitators zorgen.
Kalkanis ziet niet alleen uitdagingen, ze is positief gestemd over de technische vooruitgang. Decoding gebeurt steeds meer in het enduser device, dus hardwarematig in plaats van een software laag ergens in het netwerk of bij de klant. In combinatie met steeds meer bandbreedte leidt dat tot meer gebruik, waardoor streaming inmiddels geen exotische dienst meer is, maar een alledaags verschijnsel. Het is volgens haar ook een mondiale ontwikkeling waarbij alle partijen elkaar steeds beter weten te vinden.
Die reactie is een goede voorzet voor de laatste vraag: waarom is zij naar de Neutral Interconnect Days gekomen? Zonder een netwerk van mensen en techniek kan zij niet leveren. De contacten met de mensen zijn een voorwaarde om te begrijpen wat er technisch gezien mogelijk is. Begrijpen wat de ontwikkelingen bij interconnectie en peering zijn is nodig om niet op een achterstand te komen. Voor business is Kalkanis niet naar de Neutral Interconnect Days gekomen Daarvoor zijn er voor haar de IBC. Direct na het interview gaat ze dan ook richting de RAI, voorzien van actuele kennis opgedaan in het Kurhaus.
De moderator
De twee dagen in het Kurhaus zijn op prettige wijze gemodereerd door Allan Eising. Het was voor hem een meervoudige primeur. De locatie kende hij niet en de mix van bezoekers haalde hij meerdere keren in het gesprek aan als een opvallend punt.
Eising is opgevallen dat er meer engineers in de zaal zitten dan commercieel personeel. Dat er geen juridische onderwerpen op de agenda stonden was hem opgevallen, maar dat was volgens hem een goede beslissing. Dergelijke talks sluiten niet goed aan op de verwachtingen van engineers.
Als moderator heeft hij alle vragen meegekregen. Samen met zijn eerste Late Night Summer Drinks heeft hij daardoor gezien hoe de community in Nederland functioneert. De vraag of het hier gaat om een groep mensen uit min of meer dezelfde sector of een community is voor hem makkelijk te beantwoorden. “De atmosfeer is overdag en ‘s avonds goed. Dat komt, los van het programma, ook omdat het veel meer een community is dan een groep mensen dat een conferentie of handelsbeurs bezoekt.” Het zal dan ook niet verbazen dat hij aangeeft dat de afgelopen dagen zowel persoonlijk als zakelijk absoluut de moeite waard zijn geweest.
Zijn collega’s in Noorwegen zal hij vertellen dat ze iets gemist hebben. “Het is geen conferentie rond een aantal trainingen, zoals ze dat vaker zien. Ook al spreken sommige talks uit het programma je niet direct aan, het is een basis om met vakgenoten die je niet kent over herkenbare onderwerpen in gesprek te raken. Te netwerken dus.”
De woorden van Bert
Ook Bert Hubert is na afloop van zijn presentatie een aantal vragen voorgelegd. De talk van Hubert ging – hoe kan het ook anders – over DNS. Om precies te zijn ging hij in op de plussen en minnen van DNS over HTTPs.
Daar is de laatste weken veel over geschreven. De EFF roept zelf de markt op dit te omarmen. Het is goed dan een deskundige aan het woord te laten die weet wat de verschillen tussen de Amerikaanse markt en de EU plus Nederlandse markt is. Zonder dat het als een juridisch betoog overkomt weet Hubert feilloos duidelijk te maken wat aandachtspunten moeten zijn bij elk pleidooi over de invoering van DNS over HTTPs.
Hubert draait er zijn hand ook niet voor om, in de marge van een technisch event, vragen over AVG en netneutraliteit in relatie tot DNS ontwikkelingen te beantwoorden. Over de elders gedane uitspraken dat DNS over HTTPs via Google handig en veilig is omdat er van DNS server in Nederland gebruikt wordt gemaakt moet Hubert het hoofd schudden. “Het is technische gezien leuk dat ze het regionaal aanbieden. Dat komt de snelheid ten goede. Maar juridisch is die veiligheid door de Cloud Act een dode letter.”
Wat leren ons deze drie reacties? Om met de laatste te beginnen: ook al staat legal niet op de agenda, voor wie wil is er op de #NID19 ruimte en aanleiding daar over te praten. Niet plenair, maar wel tijdens de pauzes. Door de moderator weten we dat #NID19 op een buitenstaander meer als een community event overkomt dan een conferentie. Dat Kalkanis als spreekster met meer kennis het Kurhaus verliet is ook de moeite van het benoemen waard. De vragen die ze na haar talk kreeg vond ze waardevolle input. Het gebeurt niet vaak dat een spreker dat zo duidelijk aangeeft.
Conclusie
#NID19 is een bijeenkomst die op punten anders is dan je op basis van de aankondigingen zou verwachten. Dat geldt dan met name voor deelnemers die de voorganger Neutral Peering Days niet hebben meegemaakt. De hierboven genoemde feedback van Kalkanis en Eising is dan waarschijnlijk ook waardevol voor de organisatie.
Primeur
Een punt is nog niet genoemd en dat is dat #NID19 zowaar een kleine, maar belangrijke primeur had. Aan het einde van de tweede dag, na de presentatie van Walt Wollny van HE kwam er een vraag over RPKI. Hij antwoordde zo snel dat een groot deel van de zaal het zal zijn ontgaan. Gelukkig is er Twitter waarmee deze primeur zeer snel verspreid kon worden.
He actually did! #dulynoted 🙂
— Nathalie Trenaman (@Nathabeer) September 13, 2019