OCP_400x400

Terugblikken op de OCP Summit met twee video’s

Twee weken geleden vond in San Jose de jaarlijkse OCP Global Summit plaats. Daar zijn tal van kleinere verbeteringen en grotere innovaties bekend gemaakt en besproken. Omdat de OCP community begrijpt dat niet iedereen de grote plas zal oversteken is ook dit jaar weer het meeste materiaal heel snel online gezet.

Videos

Via de website van het OCP is een keurig overzicht te vinden van de thema’s van de tweedaagse conferentie. Van alle sessies zijn de video’s al beschikbaar. De slides worden geleidelijk toegevoegd. Dat geeft de medewerkers van hosters, datacenters, maar ook system integrators en telecom bedrijven de mogelijkheid alles wat van belang is nog eens rustig te bekijken.

Er staan tientallen video’s online en dat komt omdat het programma van die twee dagen weer propvol was. Dit is geen event zoals Cloudfest. Het draait hier om kennis overdragen en demonstraties. Een kleinere regionale versie van de OCP Summit is er later dit jaar weer in Amsterdam.

YouTube

Dat is ook een extra reden nog eens op het YouTube kanaal van het OCP te wijzen. Je kunt je op die manier vast een beeld vormen van wat op een dergelijke summit ter sprake komt. Maar omdat het zoveel materiaal is heeft Technite twee video’s gezocht die een goede indruk geven van wat de ontwikkelingen zijn die meer dan alleen de hyperscalers raken.

De eerste video gaat over het idee dat datacenterwarmte beter kan worden benut. Dat idee is niet nieuw. In Nederland wordt er incidenteel wat over geroepen, maar veel verder dan goedkope marketingpraat lijkt dat niet te zijn. De presentatie, bedoeld voor een Amerikaans publiek, onderbouwt de claims met cijfers. Een van de conclusies is dat een PUE van 0,7 onder omstandigheden tot de mogelijkheden gaat behoren.

De tweede video gaat over de nieuwste generatie open racks. OCP wordt geassocieerd met Facebook racks, omdat die hardware een van de redenen voor het oprichten van de organisatie was. Inmiddels wordt er naar veel meer gekeken en is het socialmedia bedrijf allang niet meer de enige grootgebruiker van hardware volgens de OCP architectuur. Telecombedrijven, die grotendeels buiten de scope van Technite vallen, zijn ook zeer actief op dit vlak.

Het “Facebook rack” is nog niet uit-ontwikkelend. Zo is er een Open Rack Battery Back up Roadmap, waar nieuwe BBUs uit voort moeten komen. Dat is een van de redenen waarom het bestaande Open Rack ontwerp onder handen is genomen en een 44OU, een product van Rittal in samenwerking met Penguin Computing, is aangekondigd. Als je de video ziet zal een ding direct opvallen: het gewicht. De nieuwe racks worden gedimensioneerd op maximaal 1.600 kilo. Er zal een groot aantal datacenters zijn waar dit type racks nooit kan worden ingezet. Als je ze al naar binnen krijgt zakken ze bij volledige inrichting geheid door de vloer. Het rack kan de hardware van maximaal 70kW (of 2x 35kW) voorzien.

In de slechts 10 minuten durende video wordt aangegeven waarom er vraag is naar een dergelijk rack , de impact van (water-) koeling op het ontwerp van de 44OU en tal van andere technische innovaties die een 44 pizzadozen hoog frame rechtvaardigen. Op elk van die genoemde punten is via het OCP overzicht van talks verder in te zoomen door de video of slides te raadplegen.