ntld-gtld

TLD voor een stad – het succes is betrekkelijk

Sinds een maand loopt de sunrise periode voor .Zuerich, een TLD van en voor de Zwitserse stad. Het is alweer enige tijd geleden dat er in deze contreien een stads-TLD bij kwam. Hoe ontwikkelen de bestaande extensies zich?

Dot Tokyo geval apart

Dot Tokyo is het meest beschreven stads-TLD op deze site. Met ruim 248.000 registraties is het de grootste van de categorie. Niet eerder ook was er zo een duidelijke link tussen domeinnamen en een internationaal sportevent. Nu de sporters het land hebben verlaten zal het aantal registraties vanzelf weer afnemen.

Het verschil tussen de Japanse stad en de volgende stand met een eigen TLD is enorm. Alleen al daarom is dat nTLD een geval apart. NYC komt tot 64.000 registraties. Berlijn is de derde met 49.000 registraties. Van een noemenswaardige opgaande lijn is in de top drie geen sprake.

Ook daarom krimp

Dot London (de nummer 4) of dot Berlin werden flink ingezet voor congressen, hotels en vakantie activiteiten. Dat is de laatste twee jaar geen goede business geweest. Wellicht dat ook daarom de krimp in registraties heeft toegeslagen. Niet alleen voor de stads-TLD top5, maar voor alle. Punt Amsterdam is daar ook een voorbeeld van. De enige stad in Nederland met een eigen TLD heeft te veel geld in het project gestoken. Een andere conclusie kan niet getrokken worden uit de cijfers. Het TLD heeft eind 2018 kortstondig de 30.000 registraties aangetikt en heeft daarna een glijvlucht ingezet. Rond oktober van elk jaar zet een grotere daling in, dan verlopen zo te zien bulk registraties. Inmiddels is punt Amsterdam nog 23.000 records groot. Het is de 119e TLD op wereldschaal.

Neergang al voor 2020

Dat is dus alles behalve een succes. Omdat de neergang al voor maart 2020 (“start” van de pandemie in dit land) is ingezet is dat dus niet de oorzaak. Het is eerder zo dat “beleggers” en speculanten die zich voor domeinnamen interesseren tot de conclusie zijn gekomen dat mooie namen onder exotische TLDs gewoon te weinig opleveren.

Succes gering

Die groep domeinnaamhouders verklaart ook waarom het aantal echt actieve domeinnamen bij elk TLD van een stad zo gering is. Minder actieve websites leidt tot minder herkenning van het TLD en daarmee tot minder vraag. Die regel werd en wordt op grote schaal genegeerd bij bijna elke nTLD, maar is het is extreem zichtbaar bij de stads-TLDs. Dat de registry voor dit soort TLDs ook vaak, direct of via een aparte entiteit, een registrar is is dan ook geen toeval. De businesscase voor het runnen van de TLD van een stad is een variatie op het thema “licence to print money”. Het succes daarvan valt echter fors tegen.