pixabay-datacenter-server-90389 serverracks

Toeval of ongelukkige timing: Gigabyte zet productie servers op afstand

Een week terug heeft Gigabyte aangekondigd de faciliteiten voor het maken van servers in een apart bedrijf onder te brengen. De timing van die melding is bijzonder. Iedereen ziet dat er meer aan de hand is. Trefwoord: Yandex.

Professionele hardware

Gigabyte is in Nederland vooral bekend als producent van consumenten hardware. Grafische kaarten en moederborden van het merk zijn veel gevraagd. Die twee productgroepen zijn goed voor 70 procent van de omzet. 20 procent van de omzet van het bedrijf heeft betrekking op professionele hardware. Gigabyte maakt namelijk ook storage devices en (componenten voor) ODM servers.

Dat laatste wil het bedrijf in op afstand zetten. Een spin-off dus. Dat komt vaker voor. Beide bedrijven kunnen zich dan meer concentreren op de corebusiness. Het is ook regelmatig de fase voor een beursgang.

Yandex

In het geval van Gigabyte kan dat laatste zonder meer het geval zijn. Maar journalisten en tech kenners zien ook iets anders. Gigabyte is een van de grootste leveranciers van de Russische zoekmachine Yandex. Dat bedrijf kan door de oorlog geen Westerse technologie meer aanschaffen.

Gigabyte heeft al aangegeven dat de boycot leidt tot een omzet verlies van circa vijf procent. Bij dat percentage moet goed worden opgelet. Het heeft namelijk betrekking op de gehele omzet van het bedrijf. Bij een gelijkblijvende omzet voor de andere producten is er dus sprake van een omzetverlies tot 25 procent voor de servers.

Een serieus percentage voor Gigabyte. Het is ook een indicatie voor hoe afhankelijk Yandex van een enkele hardware vendor is. Ook buiten de context van de boycot en de oorlog die Rusland voert is dat iets dat wel de nodige aandacht waard is.