Zonder de opbrengsten van die verkoop zou Toshiba niet in staat zijn een postief eigen vermogen te laten zien, aan de beurseisen te voldoen en nog een hele rits verplichtingen. De verkoop bleek echter uiterst complex. Niet in de laatste plaats omdat er sprake was van meerdere onderling verbonden joint ventures met Western Digital. WDC had natuurlijk geen enkel belang het aandeel in de JV te zien veranderen en al helemaal niet om daar een concurrent toegang te geven tot ene uiterst lucratief dele van de business. De joint ventures hebben namelijk allemaal betrekking op de bouwstenen voor SSDs.
Na veel strijd en onderhandelingen kwam er een deal (waarde $19 miljard) uit de bus waarbij een consortium met onder andere Amerikaanse financiers het beste bod vertegenwoordigde. Zoals gebruikelijk moet een dergelijke deal van elk land waar de Toshiba actief is worden goedgekeurd. Daar gaat het nu mis. De toegenomen handelsstrijd tussen de VS en de VRC zorgt er voor dat Toshiba geen groen licht ut de VRC krijg voor het verkopen van het belang in de JV met WDC.
Als een extra complicerende factor speelt mee dat Toshiba inmiddels claimt winstgevend genoeg te zijn, een uitspraak mede gedaan door de nieuwe CEO. Verkoop zou niet meer nodig zijn. Dat is een bijzonder vreemde opmerking die haaks staat op de enorme problemen waarmee het bedrijf vorig jaar te kampen had. Of we hier met een door Tokio ingegeven gewenste reactie te maken hebben is zeer waarschijnlijk. In dat geval zullen de cijfers over de laatste kwartalen bijzonder interessant zijn.
Hoe het ook zij, op dit moment is Toshiba niet bereid en in staat en deel van de business af te stoten. De deal ligt op het ijs en dat is, ondanks anders klinkende geluiden, geen goed signaal. Een deel van de markt zal zich namelijk afvragen hoe geloofwaardig Toshiba als partner en leverancier is.