Toshiba gaat met 14TB HDD eerst de Chinese datacentermarkt op

Medio vorig jaar kwamen verschenen de eerste berichten over 14TB harde schijven. Zoals gebruikelijk in deze markt worden eerst roadmaps gepresenteerd waar deze noviteiten staan vermeld. Daarna volgt een persbericht over de pre-lauch in de vorm van samples naar een beperkte groep en enige maanden later is er dan een echte marktintroductie. Toshiba’s 14TB volgt exact die route en is nu in de laatste fase beland.

Dat ook Toshiba, als de derde HDD producent, in de voetsporen van WD en Seagate zou stappen en een 12 TB en 14TB HDD met helium vulling zou lanceren was geen verrassing. De markt naar steeds grotere capaciteiten is groeiende, de techniek is er en de concurrentie een onoverbrugbare voorsprong gunnen is geen optie. Daarom was het in december 2017 verschenen persbericht over de pre-launch van dit type schijf geen verrassing. In tegenstelling tot WD en Seagate koos Toshiba ervoor uitsluitend een CMR model te brengen, type MG07ACA. Het portfolio blijft daardoor beperkter dan de andere merken.

12 TB en 14TB over 9 platters betekent net als bij de kleinere versies dat de schijf met helium gevuld dient te worden. Die techniek is inmiddels de standaard voor grotere schijven en maakt meer opslag per unit en daarmee per enclosure, appliance en rack mogelijk. Dat vertaalt zich in lagere kosten voor de verbruiker. Toshiba claimde voor de beoogde klantgroep (datacenters en cloudaanbieders) een 50% betere stroomefficiency ten opzichte van kleinere schijven, een cliam die ook bij de andere producenten te lezen is.

Nu vijf maanden later verschijnen de eerste berichten dat de sample-fase us afgesloten. Via deze link valt te lezen dat de 14TB als eerste wordt ingezet om de datacenter markt in de VRC en de VS te bedienen. Dat is dan een opvallende wending in het voor de rest logische traject. Het is voor de eerste keer dat de VRC als voornaamste markt zo excpliciet wordt genoemd en EMEA totaal onvermeld blijft.