Toshiba weer in de knel?

Redelijk onverwachts is vlak voor Pasen het bericht naar buiten gekomen dat Toshiba buiten de eigen schuld om weer in de knel komt. De voorgenomen verkoop van de chips fabricage, waar vorig jaar maanden over gestreden is, staat stil.

Reden voor de stilstand is dat voor de verkoop van alle landen die er bij betrokken zijn goedkeuring van de mededingingsautoriteiten moet zijn ontvangen voordat de deal kan worden beklonken. Een dergelijke procedure is nergens een hamerstuk, de belangen van van concurrenten maar ook afnemers en eindgebruikers worden overal tegen het licht gehouden.

De VRC blijkt nu als laatste van de landen die toestemming moest geven de deadline van 30 maart niet te hebben gehaald. Daarmee kan, tenzij er nog last minute groen licht uit Beijing komt, de deal niet doorgaan.

Reuters en Bloomberg wijzen erop dat het niet doorgaan van de deal in het voordeel van Toshiba zou zijn, omdat het sowieso tegen de verkoop was. De gigantische verliezen die het in de VS heeft opgelopen liet echter geen andere keuze dan dit kroonjuweel in de etalage zetten.

Wat de twee bronnen niet melden is waarom Beijing niets van zich laat horen in deze zaak. Daarmee verzaakt men de link te leggen met de handelsstrijd die Washington heeft ontketend. Bejing heeft met deze deal de mogelijkheid te laten zien dat het subtiel maar effectief kan terugslaan.

Toshiba is een van de eerste ondernemingen die onvrijwillig in het spervuur is beland en daardoor weer in de knel kan komen. Helaas zullen meer bedrijven volgen.