tucows

Tucows: meer omzet bij minder groei

Het Canadese Tucows heeft in de hostingsector geen verdere uitleg nodig. Het bedrijf heeft op 7 augustus de kwartaalcijfers (PDF) gepubliceerd. Dat geeft de gelegenheid te zien hoe de domeinnaam business zich op wereldwijd niveau ontwikkelt.

Het bedrijf heeft twee primaire bronnen van inkomsten. Het levert mobiele toegang en wholesale domein registratie services. De verhouding in omzet tussen de twee is ongeveer 1: 2,5. Dat de domeinnaam handel vaker in de schijnwerpers staat is dus terecht. Het wil niet zeggen dat telefonie en internettoegang marginale business voor het bedrijf is.

Dat gezegd hebbende. De omzet van “Domain Services” is het afgelopen kwartaal 6% toe genomen ten opzicht van dezelfde periode een jaar terug. Het bruto resultaat laat een plus van 11% zien. Tucows doet het via de proposities van OpenSRS, ENOM en Ascio dus goed.

Als wordt gekeken naar het aantal domeinnaam registraties dat via de Tucows merken wordt verzorgd blijkt een ander beeld. De pool van domeinnamen is het afgelopen kwartaal slechts met 1% toegenomen. Autonome groei is er niet, want die kwartaal is voor het eerste de business van Ascio in de boeken verschenen. Zonder Ascio had Tucows hier een min van 3~4% moeten rapporteren

Op het eerste gezicht lijkt het dus goed te gaan met de Canadezen. Als je verder kijkt zie je dat de verhoogde omzet hand in hand gaat met minder registraties. De omzet per domeinnaam of klant (de ARPU) gaat omhoog. Dat is leuk voor Tucows, maar betekent dus wel dat de kosten voor resellers zijn aangepast. Dat blijkt ook wel uit de marges. Tucows meldt hier een plus van 30% ten opzichte van vorig jaar.