Unitrends door Kaseya overgenomen

Dat in de markt voor storage producten en diensten sprake is van consolidatie is al enige tijd bekend en zichtbaar. Vooralsnog waren het de bekende oudere spelers zoals HPE en NetApp die opvielen door acquisities. Mogelijk zien we nu ook het begin van de volgende fase, waarin minder opvallende namen, zoals Kaseya naar voren komen.

Op 2 mei heeft het het Amerikaanse Kaseya, een wereldwijd actieve organisatie die zich toelegt de veiligere en beter te managen IT voor MSPs en het MKB, bekend gemaakt Unitrends te hebben overgenomen. Kaseya is een typisch voorbeeld van het type organisatie dat al jaren gebruik maakt van diensten van bedrijven als Unitrends, maar zelden van zich laat horen. Dat komt grotendeels door de keuze te werken met partnerkanalen. Wat ook een rol speelt is dat dit soort partijen weinig investeren in bekendheid op de in dit geval Nederlandse markt. Dat laatste gold ook voor Unitrends, dat weliswaar als DRaaS aanbieder in het magic quadrant staat vermeld, maar slechts een beperkte naamsbekendheid heeft.

Op het eerste gezicht is de overname een logische stap. Kaseya deed al zaken met Unitrends en kan de back-up en DRaaS oplossingen nu nog beter in het eigen portfolio integreren. Unitrends wordt door de deal standaard onderdeel van een aanbod dat in veel meer landen wordt gebracht dan het op eigen kracht kon realiseren. Kaseya heeft daar duidelijk veel meer mogelijkheden omdat het in 20 landen actief is.

Er zijn wel een opvallend detail rond de deal. Beide bedrijven hebben namelijk dezelfde venture capitalists als eigenaren. Dat laat ruimte voor de nodige speculaties over noodzaak en vrijwilligheid.