Iedere alerte bezoeker van vakbeurzen is voorzichtig bij het random achterlaten van zijn gegevens. Niemand wil immers door jan en alleman worden bestookt met informatie of online gevolgd. Enige voorzichtigheid is vereist.
Bovenstaande zal iedereen herkennen. Waar mogelijk vul je zo min mogelijk correcte gegevens in. Het vakje voor het “delen van de informatie met de exposanten” wordt uitgevinkt. Visitekaartjes uitdelen is ook beperkt. Je denkt op die manier de kans slachtoffer te worden van spammers en datagraaiers te verminderen. Het helpt allemaal niet zolang er in de schaduw van vakbeurzen “bedrijven” kunnen opereren die maar een dienst leveren en dat is het complete bezoekersbestand van de beurs.
Met MWC voor de deur is het wat dat betreft weer echt feest. Minimaal 10 mails zijn al ontvangen door “bedrijven” die de gegevens van bezoekers aan deze beurs te koop aanbieden. Er wordt geschermd met termen als “complete” en “filtered” het begrip “opt-in” is nog nergens opgevallen. De aantallen waarmee wordt geleurd lopen uiteen van +10.000 tot +40.000.
Hoe het ook zij, dit soort business stinkt aan alle kanten. De organisaties van de betreffende events weten donders goed dat het gebeurd, maar zijn niet bereid de lekkers van de data tot de orde te roepen. Die lekkers moeten namelijk bekend zijn als exposant of sponsor van de events. De dataverkopers zijn uiteraard niet onder eigen naam aanwezig op dit soort beurzen, maar kopen die van exposanten.
Het is andermaal een reden bovengemiddeld alert te zijn als het gaat om het achterlaten van gegevens voor vakbeurzen. Net als de datagraaiers waar mogelijk gebruik maken van “John Doe” of “Mickey Mouse” en als fysiek adres en telefoonnummer die van de organisatie.