justice-2071539-rechter-rechtbank-rechtspraak

VDSL en patenten

Het Gerechtshof in Den Haag heeft zich begin dit jaar gebogen over de vraag of KPN en de dochters überhaupt wel VDSL mochten leveren. Die zaak heeft toen niet de pers gehaald. Pas nu is de uitspraak gepubliceerd.

Vectoring

De zaak in maart 2021 was het hoger beroep, ingesteld door het Adaptive Spectrum and Signal Alignment Incorporated uit Amerika. ASSIA claimt het recht te hebben op de techniek van vectoring. KPN levert breedband verbindingen gebaseerd op die techniek. Dat doet het voor de eigen klanten en die van Telfort en XS4All. De techniek om dat mogelijk te maken komt deels van Nokia (de DSLAM’s). ASSIA beweert dat vectoring daar haar is uitgevonden. Men heeft dat vastgelegd met een patent.

De partijen staan in 2018 voor het eerst voor de rechter en dat ging via een bodemprocedure door tot eind 2019. ASSIA eiste dat KPN en dochters zouden stoppen met vectoring, dus het VDSL aanbod. Per direct moest ook een licentie van 2,25 Euro per aansluiting worden betaald en een eenmalig 1 Euro per aansluiting.

Veel technische uitleg

Zowel het kort geding, de bodemprocedure als het hoger beroep is doorspekt van illustraties en technische uitleg over het principe van xDSL. Voor juristen een zware dobber, techneuten zullen er van smullen.

Alle drie de keren haalt ASSIA bakzeil. Het patent dat het claimt te bezitten is nietig verklaard. In hoger beroep is ASSIA wederom veroordeeld in de proceskosten. KPN heeft een factuur van ongeveer 260.000 Euro. Die van Nokia komt zelfs uit op 435.000 Euro. Dat laatste bedrag wordt door het Gerechtshof verlaagd naar het wettelijk maximum van 250.000 Euro, plus de kosten voor een deskundige.

Voor juristen en bestrijders van patent trollen zijn dit soort zaken natuurlijk smullen. De doorsnee internetter heeft er geen weet van dat dit soort processen wordt gevoerd. Die merkt het alleen als de patenthouder gelijk krijgt en iets (tijdelijk) uit de schappen wordt gehaald of opeens zoveel duurder wordt.

 

(vectoring is ook een verzamelnaam, maar dat speelde in deze zaak verder geen echte rol)