veeam

Veaam overname voor $5 miljard – dat is een logische deal

Veaam heeft donderdag rond de middag bekend gemaakt dat het volledig wordt overgenomen door Insight Partners. De twee huidige oprichters en grootaandeelhouders Andrei Baronov (CEO) en Ratmir Timashev, VP sales en marketing zullen na de overname is afgerond een stap terugdoen.

Sterke naam

Veaam is alom bekend in de IT sector. Het bedrijf levert software waar het overgrote deel van de Nederlandse hosters en providers van afhankelijk is als het gaat om back-ups en recovery diensten. Een groot deel van de concurrenten van Veaam spiegelt zich ook aan het bedrijf. Men vergelijkt de eigen diensten er mee of geeft aan hoe er met Veaam geïntegreerd kan worden.

Veaam is ook buiten de dit deel van de markt bekend. Voor een bedrijf dat nog geen 12 jaar oud is, is het een bijzonder prestatie dat de naamsbekendheid in Nederland en elders in Europa in een groot deel van de IT sector zo hoog is.

Focus EMEA

Die hoge bekendheid is paradoxaal ook de reden dat Insight Partners nu een bod hebben uitgebracht op het hele bedrijf. Dat bod volgt overigens na een injectie van $500 miljoen begin 2019. Daarmee werd al duidelijk dat er iets kon gaan veranderen aan de manier waarop Veaam opereerde. Tot nu toe is de focus namelijk altijd sterk gericht geweest op EMEA. Hier is Veaam een zeer sterke, zo niet dominante aanbieder. Elders, en vooral in de VS, is dat veel minder het geval.

Amerika

De overname door een Amerikaanse financier is voor Veaam zeer ingrijpend. De klanten in EMEA hebben vooralsnog weinig te vrezen. Dat is voor de Amerikaanse markt een heel ander verhaal. Daar gaat men geconfronteerd worden met een speler met een behoorlijk trackrecord, vele duizenden klanten en 100% Amerikaans. De eerste twee punten zijn belangrijk als kwaliteitskenmerken. Het derde punt is veelal vereist voor overheden. Formeel mogen ook niet-Amerikaanse bedrijven meedingen naar “aanbestedingen”, maar de kans dat ze door de eerste ronde komen is gering. Dat Veaam ook nog eens de Russische roots heeft maakte de marketing en sales inspanningen in de VS helemaal lastig. Dat was ook de reden waarom het de in 2017 overgenomen clouddienstverlener N2WS in 2019 weer van de hand deed. Dit Amerikaanse bedrijf zag de klanten weglopen na de overname door het “Russische” Veaam. Washington mengde zich nadrukkelijk ook in de discussie.

Logische overname

Waar Technite gisteren nog schreef over een mogelijke onlogische overname is wat Insight Partners en Veaam nu van plan zijn volkomen logisch. Er is een sterke footprint in EMEA en dankzij de deal kan nu ook met meer kans op succes de positie op de Amerikaanse markt gaan worden uitgebouwd.