Nederland - Provincies

Veranderingen in het Nederlandse datacenter landschap

Het Nederlandse datacenter landschap beschrijven gebeurt veel. Daarmee is niet gezegd dat de juiste signalen worden opgevangen. We blikken terug op de laatste periode en stellen aan het eind de vraag die iedereen moet herkennen.

e-shelter

 e-shelter dat op Rozenburg, bij Schiphol Rijk, de deuren opende is uitgebreid in de pers genoemd. Het is dan ook een naar Nederlandse begrippen zeer omvangrijk complex. Een campus in wording die vooral internationale klanten van het kaliber hyperscaler zal aantrekken. Voor het Nederlandse bedrijfsleven en overheden is e-shelter door de omvang en de internationale focus niet direct een voor de hand liggende leverancier. Het salesteam van e-shelter zal alle zeilen bij moeten zetten om in een markt met zoveel aanbod en waar al zoveel is geregeld nog een deel van de koek te bemachtigen.

Equinix

De vorige overnames van de Amerikanen gingen gepaard met langdurig onderzoek door de nationale en internationale toezichthouders. Het overnemen van de eerste locatie van Switch Datacenters wordt daarentegen geen strobreed in de weggelegd. Het te verkrijgen extra marktaandeel is daarvoor te klein. Wat de toekomst voor die locatie gaat brengen is onbekend. De connectiviteit is er goed. In de wandelgangen was te vernemen dat er slecht een gering aantal klanten was gehuisvest.

NLDC

KPN onderdeel NLDC wist voor het eerst sinds tijden ook weer eens de pers te halen. Beter gezegd, het was enig aandeelhouder KPN dat een verplichte melding aan de beurs en pers deed. Het Duitse investeringsconglomeraat DWS neemt de zes locaties over. Voor de klanten heet er niets te veranderen. Daarmee is KPN eindelijk van het bedrijfsonderdeel verlost dat al lange tijd in de etalage stond. Of alle locaties in de groep zullen blijven kan betwijfeld worden.

Colo vraag onder druk

De drie bedrijven, c.q. locaties zijn ondanks de verschillen in een opzicht gelijk. Op alle plekken wordt colo aangeboden. De vraag naar colo staat echter onder druk. Clouddiensten vanuit hyperscalers aangeboden zorgen er voor dat er minder colo wordt afgenomen. Het zal daarom nog maar moeten blijken of alle locaties van de hier genoemde bedrijven over een jaar nog het zelfde aanbieden. De kans dat e-shelter colo uit het assortiment haalt is daarbij niet zo groot, omdat het voor internationale klanten een goede tweede of derde hub optie biedt. Voor de nieuwste aanwinst van Equinix en DWS zal het waarschijnlijk een ander verhaal worden. Het is afwachten of er echt vierkante meters uit de markt worden gehaald, nieuw gebruik mogelijk wordt of zelfs doorverkoop.

Reacties zijn gesloten.