640px-Cumulus cloud

Verbeterpunten vinden voor cloud gebruik tijdens Corona

Gartner en Telstra hebben op basis van het toegenomen cloud gebruik door Corona gekeken naar verbeterpunten. Dat is gedaan in de vorm van een ingezonden bijdrage door de analisten. De telecomaanbieder heeft de bevindingen in een downloadbaar rapport opgesomd.

Dat door het Corona virus het gebruik van cloud diensten is geëxplodeerd spreekt voor zich. Na enkele maanden deze boost faciliteren en bestuderen komen nu de eerste analyses en commerciële adviezen. Wat is er goed gegaan en wat kan er beter met de cloud?

Gartner en Telstra

Gartner en de Australische Telco Telstra behoren tot de partijen die nu met de eerste cloud analyses sinds de Corona lockdowns komen. De rapportages kiezen een verschillende insteek. In dit geval zijn ze goed naast elkaar te leggen. Zo zijn verbeterpunten voor het eigen cloud gebruik en bepaalde Corona geralateerde maatregelen te vinden

Gartner over cloud strategie

Voor aanbieders van cloud diensten is de visie van Gartner niet verrassend. De top 10 meest gemaakte fouten is algemeen bekend. De aanpassingen aan de Covid-19 eisen zijn dan ook gering. Toch is het voor de afnemers van cloud diensten handig weer eens een dergelijk overzicht paraat te hebben. Dat het afkomstig is van een bekende naam kan als pluspunt worden gezien.

De toegevoegde waarde van deze visie is vooral dat het de grote groep nieuwe cloud gebruikers kan helpen. Voor duizenden bedrijven in Nederland is het workfromhome principe nog steeds nieuw en de eerste kennismaking met cloud diensten. Dit soort gebruikers heeft niet alleen baat bij commerciële verhalen. Juist ook een lijst met aandachtspunten helpt hen bij de cloud adoptie.

Daarbij verdient met name het laatste punt uit de top 10 een extra vermelding. Gartner zegt dat een cloud strategie die uit niet meer bestaat dan de kreet “cloud first strategy” een echte fout is. Dat doel moet namelijk wel worden geconcretiseerd en bijgehouden. Vooral dat laatste schiet er nog wel eens bij in.

Telstra over BC

De Australiërs kiezen een andere insteek om de impact van Covid-19 op cloud gebruik duidelijk te maken. Zij hebben vooral oog voor de link tussen Business Continuity en Flexible Working. Iedereen die wel eens een ISO 27001 certificering heeft doorgelezen kan daar een paragraaf over BC zijn tegengekomen. Bij andere audits speelt BC ook een rol. Voor hosters en vooral datacenters zijn die eisen en procedures bekend. Zij zijn ook gewend om remote te werken en daarbij de zelfde procedures te volgens.

Maar sinds de lockdowns is de situatie bij de klanten van providers en datacenters wel veranderd. Een thuiswerkplek (Flexible Working) is zeer waarschijnlijk een locatie die voorheen buiten de scope van elke mogelijke BC audit of procedure viel.

Dat de telco de lezers van de analyse een handvol tips geeft hoe de thuiswerkplekken veiliger te maken zijn is vanzelfsprekend. Evenzo dat daarbij een aantal eigen diensten om de hoek komt kijken.

Beide artikelen naar aanleiding van cloud gebruik als gevolg van het Conrona virus zijn ook voor de Nederlandse markt bruikbaar. Zowel de aanbieder als de gebruiker van cloud diensten kan er wat van opsteken en de voor hem relevante verbeterpunten indentificeren.