Verisign2020-08-28

Verisign publicatie domeinnaamregistraties in Q2-2020

Verisign2020-08-28Vrijdag is Verisign met de nieuwste kwartaalcijfer publicatie over het aantal domeinnaamregistraties gekomen. Echt vuurwerk zit niet verstopt in de vijf pagina’s tellende PDF. De markt lijkt niet heel veel last te hebben van de Covid-19 lockdowns. Van zowel een explosieve toename of juist grootschalige reductie van registraties onder een TLD is geen sprake.

Dot NL blijft in top 10

Toch zijn ook nu de cijfers handige achtergrondinformatie. Nederlanders zullen zien dat .NL nog steeds in de top 10 staat. Dot EU is daar nu echt uitgevallen. Dot RU lijkt geen groei door te maken, maar omdat het daaraan gebonden bereik zo groot is blijft dan een registry die dot NL kan passeren.

Enige aandacht verdient ook op manier waarop de groei van et afgelopen kwartaal tot stand is gekomen. Verisign heeft de mutaties van alles TLDs opgeteld. Daardoor komt het tot de conclusie dat “de markt” met 0,9 procent is toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. De plus is 4,3 procent in vergelijking met een jaar geleden. Uiteraard zoomt Verisign in op de eigen dot Net en dot Com registraties. Die groeiden het afgelopen kwartaal even hard als het marktgemiddelde. Dat is beter nieuws dan het kijken over het hele jaar. Dan blijkt namelijk dat deze twee TLDs een halve procentpunt langzamer groeien dan het marktgemiddelde.

New gTLDs

Verisign telt 2 procent minder new gTLDs dan het vorige kwartaal. In deze groep zitten duidelijk de partijen die zwaar te lijden hebben van het Corona virus. De zelfde groep wist op jaarbasis overigens nog wel met meer dan 37 procent te groeien. Aangezien er geen grotere nTLDs de afgelopen weken zijn verdwenen moet de krimp bij meerdere registries zijn opgetreden. Dot ICU lijkt daar de grootste bijdrage te hebben geleverd. In het eerste kwartaal was die registry nog goed voor 6,3 miljoen domeinnamen. Daar zijn er nu nog 5,9 miljoen van over.

Groei was te verwachten

Voor ICU is dat natuurlijk een grote klap. Dat Verisign en anderen daar niet verder op inzoomen staat genoteerd. Voor de het totaal overzicht maakt het echter ook weer niet zo veel uit. Dat het aantal domeinnaamregistraties in Q2-2020 netto met punt 9 procent groeide, ondanks de krimp van dot ICU is dan ook belangrijker nieuws.  Dat onder de streep een plus zou staan was ergens geen verrassing. De cijfers van GODaddy hinten daar al op.