LegeDatacenterVloer

Veroorzaakt de Edge onrust bij grote datacenters en hyperscalers?

Het jaar is nog maar twee weken oud en toch valt al een trend waar te nemen. Partijen die voorheen weinig communiceerden over edge computing en edge datacenters praten daar nu wel over met de pers. De inhoud van de meldingen doet vermoeden dat enkele spelers onrustig of zenuwachtig worden.

Welke edge

Niet zo lang geleden liet Equinix nog weten dat het in Europa een fijnmazig netwerk van datacenters had. Met de betrekkelijk korte afstanden in Europa en met wat er nog aan nieuwbouw in de koker zat zou het inspelen op de Edge behoefte voor de Amerikanen geen probleem zijn. Die uitspraak werd nergens in de pers ter discussie gesteld. Insiders keken er wel van op. Welke definitie Equinix voor edge hanteerde was niet helemaal duidelijk, maar het idee dat Equinix overal in Europa aan de edge vraag kan voldoen leek uitgesloten. Al was het maar omdat er meer dan een definitie voor edge is en omdat de infrastructuur per land sterk kan verschillen.

AWS leek wat dat betreft de zaakjes beter voor elkaar te hebben. Eind vorig jaar maakte het bekend met “local zones” te komen. Daarvoor zou gebruik gemaakt gaan worden van andere datacenters dan de hyperscale locaties dan het nu heeft. Die ontwikkeling werd door de pers beter begrepen. Men kan ook lezen en horen dat AWS met een aantal telecom operators samenwerkte om 5G goed uit te rollen. Verizon in de VS, Vodafone in Europa, SK in Zuid Korea en KDDI in Japan zijn de betreffende telecom partijen. Elk heeft in de aangewezen gebieden een footprint en infrastructuur die voor het datatransport van zowel 5G als Edge computing nodig is. Als AWS dan tussen de telecom infra en de eigen hyperscaler locaties “local zones” plaatst klopt de architectuur.

Andere partijen

Toch is er iets dat nog steeds opvalt in de communicatie van de twee genoemde Amerikaanse bedrijven. Het komt misschien het beste tot uitdrukking in dit citaat van de Equinix CEO dat op SDX central staat:

“We have great relationships with carriers, for example, and so I think that as a neutral party, playing in that space is a likely outcome,” Meyers said.

Wellicht is die opmerking vooral voor de Amerikaanse markt bedoeld, maar Equinix of AWS neutraal noemen is iets dat in Europa minder indruk maakt. Er zijn tal van regionale en nationale datacenters die in de discussies over edge scoren omdat zij geen onderdeel zijn van een Amerikaanse of andere internationae aanbieder.  Dat is ook een manier om naar het begrip “neutraal” te kijken en voor marketing doeleinden in te zetten.

Kennis en sentimenten

Het zijn deze kleinere partijen die op dit moment de meeste ervaring hebben met het faciliteren van data en applicatie dicht bij klantlocaties. Dat doen ze al langer dan dat de term Edge wordt gehanteerd. Die ervaring hebben AWS en Equinix in Europa niet. Zij merken ook dat onder invloed van maatschappelijke en politieke sentimenten het label 100% lokaal – nationaal een sterke usp is.

De regionale spelers hebben niet alleen de kennis en de kunde. Zelfs als de klant besluit om van een hyperscaler gebruik te maken zal in de meeste gevallen de fysieke afstand een horde zijn. De regionale spelers kunnen daarom ook in veel gevallen een essentiële rol blijven vervullen. De “local zones” van AWS kunnen in dit soort locaties worden ondergebracht. Of Equinix zich ook als huurder van colo ruimte wil gaan manifesteren moet nog maar blijken.

Samenwerken

Wat wel al duidelijk is, is dat als het om edge computing gaat de hyperscalers en kolossen zoals Equinix niet altijd in staat zijn bestaande kleinere spelers van de markt te verdringen. Er zal moeten worden samengewerkt. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Contractueel betekent het verlengen van de keten met een extra (regionaal) datacenter wel wat. Ook in de perceptie van de klant verandert er wat als Equinix of AWS achter de kleinere datacenters zit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld MSP’s hebben de kleinere, regionale datacenters geen klant – leverancier verhouding. Met andere woorden, het wordt allemaal anders. De groten moeten opeens meer bewegen en meer rekening met de rest van de markt gaan houden. Dat is een reden om onrustig te worden en meer te communiceren.