ntld-gtld

Vier miljoen domeinnamen weg en niemand die ze mist

nTLD mapHet overzicht van nTLDs bij ntldstats laat een ongekend grote daling van het aantal domeinnamen zien, ruim vier miljoen om precies te zijn. Zoveel zijn er sinds september 2020 doorgehaald. Hier is iets anders aan de hand dan een seizoenseffect. Vreemd is dat niemand dit verlies lijkt te merken.

De grafiek van ntldstats spreekt voor zich tussen op 25 september 2020 waren er 36.701.755 domeinnamen geregistreerd bij nTLD registries. Het gaat hier dus niet over domeinnamen die eindigen op .NL of .COM. De eerste is een landen TLD, de .COM is een oude generieke TLD.

nTLDs

Zoals uit de naam al blijkt zijn nTLD’s nieuw, of betrekkelijk nieuw. In Nederland geldt .Amsterdam als een nTLD. Het TLD voor Friesland (.FRL) is dat ook, want de provincie is geen eigen staat. De twee Nederlandse nieuwkomers op de TLD markt zijn klein in omvang. Veel gebruik wordt er ook niet van gemaakt.

Dat .Amsterdam en .FRL niet veel voorkomen heeft drie redenen. De eerste is dan in Nederland het .NL oud is en ook gewoon erg groot. Andere reden is dat de prijs voor een nTLD afschrikt. Het voeren van een .NL of de meer generieke .EU of .COM is een stuk goedkoper. Tenslotte zijn er maar weinig bedrijven (consumenten is een ander verhaal) die zich zo nadrukkelijk met een klein deel van Nederland willen associëren. Dit leidt tot twee kleine nTLD’s, ook nog eens met een groot aantal gereserveerde namen.

Vier miljoen

Het verhaal voor de Nederlandse markt is niet gelijk aan dat van andere landen. Elders was en is de vraag naar domeinnamen onder een nTLD veel groter. China is een extreem voorbeeld. De taal en het schrift in dit land lenen zich ook heel goed voor het gebruiken van een nTLD. Buiten het land zijn er nog generieke nTLD’s als .Online en .App die een eigen doelgroep moeten kunnen aanspreken.

Voor al die nieuwe (re) extensies geldt dat ze weinig in de Nederlandse online omgevingen voorkomen. Alleen al daarom wordt de ontwikkelingen op dat vlak niet bijgehouden. Niemand heeft daarom in de gaten dat er op dit moment ruim 4 miljoen domeinnamen minder zijn dan enkele maanden geleden.

Om het verhaal nog verder aan te scherpen: van nog eens 4 miljoen domeinnamen is al bekend dat ze gaan worden doorgehaald. Daarvan heeft de houder dus aangegeven niet tot verlenging over te gaan.

Dit zijn enorme aantallen. Wat al is gebeurd en nog staat te gebeuren is in dit deel van de wereld echter helemaal niet waarneembaar. Het internet is niet leger of stiller geworden. De miljoenen namen lijken niet te worden gemist.

Wat is hier aan de hand?

Wat er precies aan de hand is valt overigens wel te achterhalen. een directe link me Covid-19 lijkt er niet te zijn. Het lijkt er wel sterk op dat in China een groot aantal domeinnamen ophoudt te bestaan terwijl ze nooit actief zijn geweest. De term “reg (registration) only” is hierop van toepassing. Deze namen zijn simpelweg niet bedoeld om een website of e-mail adres aan te koppelen. Het enige doel van de registratie was en is te verdienen aan de verkoop.

Die vlieger gaat dus miljoenen keren niet op. De “investeerders” hebben kosten gemaakt waar te weinig inkomsten tegenover staan. Ze dumpen nu op grote schaal de domeinnamen die ongeschikt zijn gebleken als speculatie object. Daarom is er bijna niemand die de 4 miljoen domeinnamen echt mist.

(de afbeelding is van Nominet)