Ukraine Oekraïne

Voor Russen minder apps en meer gevaar in het digitale domein

Sinds vorige week is het voor Russen niet meer mogelijk betaalde apps te downloaden of aan te passen. Met deze nieuwe maatregel dringt zich de vraag op wat de volgende stap wordt en wat er dan overblijft van (mobiel) internet in Rusland.

Korte melding

Dat het drie dagen duurde voordat de pers in het Westen doorkreeg dat er wat is veranderd voor Android ontwikkelaars en gebruikers in Rusland en Belarus is opvallend. Google heeft er deze keer voor gekozen weinig te communiceren. De boodschap zelf is kort en bondig. Aangedragen alternatieven, apps gratis te maken of de test periode te verlengen, zijn meer voor de bühne dan dat het echt een oplossing is.

Niet iedereen met een Android toestel in de twee landen die worden gestraft voor de oorlog tegen Oekraïne maakt gebruik van betaalde apps. Maar iedereen zal wel doorkrijgen dat er wat aan de hand is. Als het goed is heeft men echt al gezien dat bekende internationale apps minder of zelfs niet meer werken. Betalen via de smartphone of tablet is ook al lastig, want Google Pay is onbruikbaar.

Zorgen maken

Maar nu gaat het om apps die al jaren gebruikt worden en waarvoor in een grijs verleden is betaald. Die werken nog wel, maar ontvangen geen updates meer. Users kunnen en zullen nog steeds de schouders ophalen. Een enkeling zal zich zorgen gaan maken. Wie dat ook zou moeten doen is iedereen die iets met security en bereikbaarheid te maken heeft.

Google trekt de teugels aan. Tot nu toe is de schade nog beperkt. Zoals zo veel software programma’s duurt het namelijk eer het opvalt dat er geen updates meer komen. Dat wordt pas zichtbaar als bepaalde functies het niet meer, koppelingen met externe omgevingen niet meer werken of het aantal foutmeldingen rap toeneemt.

Parallel proces

Parallel, maar minder zichtbaar, aan dat proces gebeurt ook iets anders. Zwaktes in de software zijn niet meer weg te poetsen.  Hackers en anderen weten dus dat ze extra tijd in het zoeken van fouten in bestaande software kunnen stoppen. De kans die onderzoeksuren door een patch teniet worden gedaan is immers zeer gering. Het tegenovergestelde is eerder het geval, er ontstaat een markt met tientallen miljoenen gebruikers die alleen maar kwetsbaarder wordt. Het wachten is op de eerste succesvolle grootschalige aanvallen.

Filteren een optie?

Elke mobiele telco in Rusland en Belarus zou kunnen pogen het netwerk schoner te houden door meer verkeer te filteren. Technisch gezien is dat mogelijk, maar de benodigde hardware daarvoor is sinds enige maanden niet meer leverbaar.

Bij elke melding dat een softwarehuis de business staakt of een platform dat apps aan banden legt hoort dus de zekerheid dat het digitale domein voor Russen riskanter wordt.