OCP_400x400

Voor wie is Denali, de kijk van Microsoft op OCP storage, een bedreiging?

Tijdens de vorige maande gehouden OCP summit in de VS is een groot aantal cases gepresenteerd, waaronder Denali. De talks en cases illustreren dat OCP meer is dan een aanval op de bestaande definities voor rack bouw.

Op de schop

OCP wordt steeds meer een platform waar letterlijk elke component die in een rack en server te vinden is op de schop wordt genomen. Alles dat met storage te maken heeft is net zo onderwerp van onderzoek en aanpassing als de good old 19” racks.

Denali

Een van de hoogtepunten in het onderzoek naar de verbeterting van storage komt uit de koker van Microsoft. Onder de naam Denali wordt gekeken naar manieren om zoveel mogelijk intelligentie uit een SSD te halen en die elders in de stack te plaatsen. De gedachte is dat garbage collection, mapping en het bijhouden van de conditie van de blokken de stack beter en sneller is (zie ook link en  link). Storage volgens Denali kan zich puur richten op storage, bezit minder componenten, software, IE en kan daardoor goedkoper worden.

 

Open als uitgangspunt

Wat Microsoft met Denali voorstaat is niet geheel nieuw. De trend naar meer IQ in de stack en minder in de componenten is zelfs voor storage al eerder onderzocht. Bedrijven als Pure, maar ook tal van andere vendoren hebben al AFA’s waar dat eigenlijk aan de orde is. Er is wel een verschil. Wat Pure & Co tot op heden hebben gedaan staat haaks op een belangrijk uitgangspunt van OCP. Het is namelijk niet open.

De aanname dat SSD producenten deze ontwikkeling niet zullen toejuichen klinkt logisch, is het echter niet. Bijna alle vendoren zitten in OCP en lijken de toegevoegde waarde voor met name de hyperscalers in te zien. Dat is toch het soort klanten dat men hoe dan ook wil blijven bedienen.

De partijen die het meeste te vrezen hebben van Denali en afgeleidde projecten zijn Pure & Co. Zij worden in de kern van de business geraakt, omdat zoals alles bij OCP, Denali de sluizen openzet voor ODMs.