Soorten dataverlies
Data kan op verschillende manier worden verloren en ook het begrip heeft meerdere betekenissen. Om het met het eerste te beginnen. Data verliezen kan omdat de drager stuk gaat. Een schijf die niet meer gelezen kan worden staat dan gelijk aan dataverlies. Of er een back-up van is maakt niets uit. Er is een dataset minder. Een andere betekenis van verliezen heeft te maken het de letterlijk verliezen van de drager. Een laptop die gestolen wordt, een USB stick die uit een tas valt, in dat soort gevallen gaat data verloren.
Bij die laatste vorm is het verlies mogelijk ernstiger, want de data kan door onbevoegden worden ingezien en misbruikt. Daarom is het verlies van een fysieke drager tegenwoordig (AVG meldplicht voor datalekken) een groter probleem dan een harde schijf die elke dienst weigert.
Dataverlies en lockdown
Sinds de lockdowns en het massale work from home staat de security van die “remote” werkplek bijna overal hoog op de agenda. Daartoe behoort ook dat data die op die werkplek ontstaat en wordt bewerkt veilig is. Menig homeoffice werkplek heeft daarom naast AV en FW maatregelen ook een back-up voorziening, ook voor als men niet uitsluitend met cloud applicaties werkt.
Voor sommigen is dat niet genoeg. Dit recente rapport annex whitepaper wijst de risico’s van dataverlies vanaf die werkplek. Op een punt lijkt het verhaal niet te kloppen. Er is namelijk een reden waarom er nu minder data verloren gaat. Voorheen was het op veel plekken niet ongebruikelijk dat men met een fysieke drager (USB Sticks vooral) werk mee naar huis nam om daar verder mee aan de slag te gaan. Dat daaraan risico’s verbonden zijn is al jaren bekend (PDF onderzoek). Toch is het een methode die nog steeds heel veel voorkomt.
Of beter gezegd voorkwam. Nu zoveel mensen van huis uit werken is de kans dat er data op een USB stick wordt gezet die vervolgens tijdens het woon-werkverkeer verloren wordt een stuk kleiner geworden. Wie weet zijn er nog meer security issues die door thuiswerken juist minder voorkomen.