pixabay-hacker-2300772

Voorspelling: cyber-mafiosi investeren in cybersecurity bedrijven

pixabay-hacker-2300772Bijna iedere vendor en uitgever in de IT heeft wel een voorspelling voor 2021 waar het begrijp cybersecurity genoemd staat.. Inside-IT uit Zwitserland heeft wel een heel bijzondere. Op de top 5 van die publicatie staat iets over cyber-mafiosi.

Oude bestemmingen

Volgens Inside-IT is het onvermijdelijk dat beroepscriminelen wegen zoeken om het zwarte geld te investeren. Voor de fysieke, ouderwetse kant, van criminaliteit is dat bekend. Vastgoed, horeca en dergelijke zijn daarvoor geliefde objecten.

Wat zich nu inmiddels voordoet is dat die bestemmingen steeds lastiger worden. Tegelijk is er een nieuw soort criminaliteit bijgekomen. Cybercriminelen, de Zwitsers spreken over cyber-mafiosi, moeten ook het vermogen beleggen of investeren.

Belang in cybersecurity

Speciaal deze groep zou er volgens de voorspelling belang bij kunnen hebben geld te investeren in de cybersecurity sector waar het zelf het meeste last van heeft. Dat is de cybersecurity sector. Het idee is daarbij simpel. Men weet dat het een sector is die de komende jaren alleen maar kan groeien. De omvang van cybercriminaliteit wordt immers steeds groter.

Tegelijk is het ook erg aantrekkelijk dicht op dit soort bedrijven te zitten. Het geeft de kans inside informatie te krijgen over nieuwe producten of features die het werk van de cyber-mafiosi moeilijker moet maken. Intelligence vergaren via de as van aandeelhouderschap is zo gek nog niet.

Horrorscenario

Wat men schetst is klinkt vergezocht, maar het is ook een horrorscenario. Eerste indicaties dat zoiets mogelijk is zijn er overigens al jaren. Dubieuze geldschieters die en masse apps, ook apps die iets met veiligheid te doen, overnemen zijn er al langer. Na de overname worden de apps minimaal gemodificeerd zodat ze de nieuwe eigenaren meer geld opleveren. Of het daarbij om advertentiefraude, keyloggers of botnets gaat is een detail. Hoofdlijn is dat criminelen allang door hebben hoe ze via legale software bedrijven eerst het criminele geld kunnen witwassen om daarna meer criminaliteit te kunnen ontplooien.