pixabay-cyber-4188727

VPN providers aanbod en communicatie – het blijft dubieus

pixabay-cyber-4188727Als er ergens een ter wereld een sportwedstrijd met internationale aantrekkingskracht komt  neemt direct de communicatie van VPN providers toe. Dat was de afgelopen week met een sportevent in Amerika weer het geval. Daarbij ging weer even de deksel van de beerput. VPN providers en schimmige business blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De afgelopen jaren is hier wel vaker stilgestaan bij het verschijnsel VPN provider. Een VPN verbinding moet er voor zorgen dat het verkeer tussen twee punten veilig verloopt. Er zijn meerdere redenen waarom dat wenselijk is zelfs nodig is.

Zakelijke VPN

De vraag naar VPN verbindingen was in de zakelijke markt altijd al aanwezig. Door het thuiswerken is die vraag geëxplodeerd. IT beheerders willen niet dat via het open onveilige internet wordt ingelogd op bedrijfsnetwerken. Door de thuiswerkers VPN verbindingen aan te bieden is de verbinding veilig en kan het verkeer maximaal worden gemonitord. Alles het verkeer dat niet uit de VPN IP pool komt is immers direct verdacht. Dat aan een zakelijke VPN verbinding een serieus prijskaartje kan hangen mag duidelijk zijn, helemaal als er nog hardware voor nodig is.

VPN Consumentenmarkt

Zakelijke VPN verkeer is echter maar een deel van de markt. De andere en eerder schimmige kant van de markt betreft de consumentenmarkt. Hier zijn nette bedrijven actief met aanbod maar een groot aantal aanbieders die vragen oproepen.

De reden van die schimmigheid is begrijpelijk. Consumenten gebruiken een VPN om de identiteit zoveel mogelijk te verhullen. Ze gaan er van uit dat door de diensten van een VPN provider te gebruiken de ISP niet kan zien welke websites worden bekeken. Auteursrechtenorganisaties zouden zo niet moeten kunnen achterhalen van waar beschermd materiaal wordt geüpload. TV zenders moet zo om de tuin worden geleid als ze uitzendingen verzorgen die voor maar een bepaalde regio zijn bedoeld. De sportwedstrijd waar deze post mee begon is daar een goed voorbeeld van.

VPN Beerput

Die zelfde sportwedstrijd was het reden voor een hele hoop VPN aanbieders de marketing machine weer eens aan te zwengelen. Tweets met referral links, postings in blogs en blogs die onder beheer zijn van dit soort partijen zorgden voor veel aandacht. Niet alle aandacht is daarbij even goed.

Zo is er weer een partij opgevallen die nog steeds veel gebruikers lijkt te hebben. Zelfs het Nederlandse Tweakers besteed aandacht aan die VPN provider. Dat aan het bedrijf de oprichter van de grootste Cryptogeld exchange verbonden is die ooit failliet is gegaan schijnt niet te deren.

Het is nadrukkelijk niet de enige partij waarbij vraagtekens horen. De berg spam noemt meer providers. Hoeveel echte bedrijven het zijn en in hoeveel gevallen het andere labels zijn voor de diensten is gewoon niet te achterhalen. Wel is nog steeds te achterhalen is dat er VPN providers zijn die een link hebben met de VRC. Er zijn ook VPN providers waarbij de handige app elke normale virusscanner doet uitslaan. De markt blijft dubieus en dat is nog voorzichtig uitgedrukt.