Printerbusiness op de schop
Een paar weken terug, in de marge van de presentatie van de tegenvallende kwartaalcijfers, liet de nieuwe top van HP Inc doorschemeren dat het niet langer zal vasthouden aan de bestaande printerbusiness. Zoals bekend zijn de marges van HP Inc op toner en inkt extreem hoog. Zo hoog dat het een grote, en nog steeds groeiende, markt van derde leveranciers heeft doen ontstaan. De slag met die partijen is HP Inc aan het verliezen. Tegelijk ziet het de vraag naar printers afvlakken en zelfs afnemen – er wordt steeds minder geprint.
Het bedrijf. neemt de printerbusiness op de schop en kiest een driesporenbeleid. Op CRN staat te lezen dat in “emerging countries” de printers meer inkt bij aankoop krijgen meegeleverd. Een slimme zet om het switchen van vendor voor hardware en supplies tegen te gaan, maar voor Europa niet relevant. Wel relevant is dat HP kiest voor services (quote: “whether contractual for services for business customers or subscriptions for consumers”). Het derde spoor is het aanbieden van de printers volgens het model van een smartphone, inclusief de tegenhanger van de simlock.
Apple denkt ook na
Ondertussen zit Apple ook niet stil. De meest recente kwartaalcijfers vielen toch tegen en het bedrijf merkt dat ook voor de dure smartphones de vraag onder druk staat. Kijkend naar de adviesprijzen voor de devices zal dat ook niet verbazen.
Het mogelijke antwoord waar Apple volgens The Inquirer gaat komen is: een abonnementsservice. Voor de iPhone wordt dan maandelijks bedrag ingehouden en de klant hoeft niet meer zijn bankrekening te plunderen. Hoe de Nederlandse BKR toets en registratie met het mogelijke Apple plan te combineren is vertelt het Britse verhaal niet.
Toeval
Is het toeval dat deze twee grote bedrijven voor de belangrijkste producten allebei nadenken over een abonnement? Natuurlijk niet. Ze spelen zo in op de vercloudisering van het IT gebruik. Software kopen we niet, we hebben een licentie voor een bepaalde periode. In de zakelijke markt is hardware al langer niet meer altijd nodig. De klant huurt cloud capaciteit en heeft geen omkijken meer naar de hardware kant van het verhaal.
Of de volgende stap van vercloudisering daadwerkelijk op het conto van HP en Apple geschreven kan gaan worden is overigens nog onduidelijk. De plannen zijn nog te weinig concreet. Met name de eigendomsverhoudingen en de aansprakelijkheid zijn punten die voor de Europese markt anders zullen zijn dan voor de Amerikaanse markt. Het punt van de financiering is al even aangestipt, maar is zeker iets waar nog een oplossing voor gevonden moet worden.
Kanaal
De grootste vraag die nog openstaat is overigens niet wat de impact hiervan gaat zijn op de consument. De grootste impact gaat gelden voor het kanaal. HP beweert op dit moment dat het model voor het kanaal alleen maar voordelen zal hebben. Apple heeft daar nog niets over verklaard. Iedereen snapt echter dat dit cloudmodel ook heel goed tot een verlaging van de marge kan leiden.