Vlag-VRC

Waar zit de groei op de servermarkt

Hier is inmiddels meerdere keren stilgestaan bij de ontwikkelingen in de servermarkt.  Een paar grote spelers verliest permanent marktaandeel en de groep “overigen” neemt steeds verder toe. Deze ontwikkelingen worden vaak weergegeven op basis van mondiale cijfers, dat zegt de doorsnee lezer van die cijfers helaas weinig.

Wat zo onduidelijk blijft is in welke markten die verschuivingen, krimp en groei plaatsvinden. Het maakt natuurlijk nog wat uit of de meeste krimp zit bij enterprises of bij de gewone hosters.

Iedereen wil waarschijnlijk ook weten of het in Nederland net zo goed of slecht gaat met merk X als in Duitsland of de landen in het Verre Oosten. Afgaan op wat de verkopers van die merken verkondigen is een optie, maar of je dan de waarheid verneemt is een ander verhaal. Uit de rapportages blijkt wel dat de onderzoekers van IDC, Gartner & Co vooral naar China wijzen. Daar zou het meeste gebeuren. Maar wat precies weten ze zelf ook amper, al wordt dat uiteraard publiekelijk nooit toegegeven.

Servermarkt

Het probleem van de servermarkt in de VRC is niet veel anders dan die voor andere goederen. Het land is enorm groot, de rol van cijfers is anders dan we hier gewend zijn en over de kwaliteit van kwartaalrapportages van de beursgenoteerde ondernemingen valt ook het nodige te zeggen. En dan is er nog de fysieke bereikbaarheid. Tal van sectoren in China, de IT is er daar een van, zijn nog meer afgeschermd dan in Nederland. Een datacenter in China inlopen als westerling om daar racks te tellen: dat zou voorpagina nieuws zijn.

Foto sessie

Om toch iets meer beeld te krijgen van de omvang van de Chinese servermarkt is er afgelopen week een leuke foto sessie op Tomshardware beschikbaar gekomen. Het somt de grootste datacenters ter wereld op. Deels foto’s, deels tekeningen. Je zult daar zien dat de grootste datacenters ter wereld in China staan. Het grootste complex wordt uiteindelijk meer dan een miljoen vierkante meters. Ter vergelijking: Microsoft in de kop van Noord Holland komt alles bij elkaar op iets meer dan 110.000 vierkante meter en valt buiten de top10 grootste DC’s ter wereld.

Gigantisch

Er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen dat de serverbehoefte in die Chinese megadatacenters gigantisch moet zijn. Een paar hallen in dergelijk complexen vullen is procentpunten van de mondiale serverproductie. De kans dat het een lokale leverancier is of dat het voorzien wordt van het classificatie ODM of OCP is groot. Het is hierom dat het zo verschrikkelijk moeilijk is zicht te krijgen op de Chinese servermarkt. Gevolg daarvan is dan weer dat we de mondiale cijfers over trends en ontwikkelingen in de servermarkt altijd met een korreltje zout moeten nemen.