Onlogisch
Alom valt te lezen dat het onlogisch is. Broadcom maakt chips, Symantec security software. Dat zijn twee totaal gescheiden processen en markten. Dat het nu heet dat Broadcom door Symantec over te nemen de kosten van de twee gecombineerd jaarlijks met $1,5 miljard kan verlagen komt dan ook ongeloofwaardig over. Sowieso is inmiddels bekend dat dergelijke claims op lemen voeten staan.
Op CNBC staat een tekst die de lezer helpt te begrijpen waarom Broadcom dit zou overwegen. De belangrijkste reden zou zijn dat het overnemen van een andere sectorgenoot in het recente verleden (Qualcomm) is afgeschoten. Nog even los van het Amerikaans politieke opportunisme dat bij overnames roet in het eten gooit is er nog de houding van zowel de EU als de VRC. De kans dat die twee economische machtsblokken een verdere verschraling van het aanbod toestaan is gering.
Omdat Broadcom wel wil blijven groeien is er daarom naar een andere type overname kandidaten gekeken. De overname van CA Technologies vorig jaar is schijnbaar bevallen en dan is het lonken naar Symantec een begrijpelijke exercitie.
Groei is niet simpel
Dat Broadcom wil blijven groeien klinkt overigens logisch en simpel. Simpel is het echter al lang niet meer. Het bedrijf is extreem kwetsbaar gebleken voor de handelsoorlog tussen de VS en de VRC. (Citaat 2018 jaarverslag: “Uncertainty in global economic conditions pose significant risks to our business.“) De omzet is de laatste twee kwartalen mede daarom al steeds met 10% afgenomen. Als de handelsboycot naar Huawei doorgaat zal die dip verder toenemen.
De overname van software bedrijven is volgens Broadcom dan ook de geschikte methode de omzet beter te spreiden. Analisten schatten dat in het geval van een succesvol bod op Symantec Broadcom binnen een jaar aan de aandeelhouders kan melden dat meer dan 35% van de omzet uit software komt (dat is dan de vierde peiler nu nog de categorie industrial & other voor het bedrijf naast wired infrastructure, wireless communications, enterprise storage).