Medio 2021 in het Nederlandse Resello overgenomen door het Amerikaanse Pax8. Een transactie op zich weinig afwijkt van wat in de sector gebruikelijk is. Interessant is wel het verhaal achter Resello en de manier waarop Pax8 de AVG aan de laars lapt.
Resello
Resello is in de Nederlandse markt nog bekend als distributeur van clouddiensten. Dat deed het als onderdeel van YourHosting, dat zoals de naam al zegt vooral hostingdiensten leverden. YourHosting is rond 2018 in de gevarenzone gekomen. In de sector deed het verhaal de ronde dat het elk moment kon omvallen en dat personeel met zicht op de cijfers een veilig heenkomen zocht.
YH is overgenomen door het cluster TWS en Resello ging mee. Niet voor lang, want redelijk snel verliet het Resello deel het TWS huis. YH bleef daarbij een klant van Resello. Op zich is dat al een interessante ontwikkeling. Hoe ga je om met een deel van een acquisitie dat minder past bij je andere deelnemingen en wat als die vreemde eend in de bijt een betere levensvatbaarheid heeft dan de moeder?
Van YH is verder weinig meer vernomen. Het bestaat nog steeds maar er is duidelijk veel minder budget om de naamsbekendheid op peil te houden. Ook dat is interessant, want dat geldt voor zoveel meer bedrijven die hosting als corebusiness hebben. Die markt is in Nederland verzadigd. Dat verklaart ook de consolidaties en krimp van het aantal aanbieders. Er is nog meer een paar providers dat aan de weg timmert met reclame op de openbare weg en in print. Het merendeel komt niet meer verder dan wat online campagnes.
Pax8
Resello bestaat inmiddels niet meer. Het bedrijf heeft zich laten overnemen door Pax8. Dat wil via Nederland een grotere rol spelen in markt voor SaaS distributie. Of dat gaat lukken is maar de vraag. Er is namelijk duidelijk sprake van een ernstig hiaat in de kennis van Pax8.
De Amerikanen hebben de communicatie voor alle Europese activiteiten naar een Engels PR bureau geschoven. Zoiets gebeurt heel vaak. Amerikanen vinden het makkelijker met een groep Engelsen te communiceren dan met groepjes in verschillende landen met meerdere talen.
Op het eerste gezicht is het toevoegen van die extra laag in de communicatieketen een logische manier om iets voor een deel te outsourcen. De Engelsen krijgen een taak en hoe dat verder aan de andere kant van de Noordzee komt zal de Amerikanen worst zijn.
AVG
Dit outsourcen gaat echter op een punt heel erg fout. Zowel de Amerikanen als de Engelsen trekken zich niets aan van de AVG. Contactgegevens van Nederlandse personen worden gedeeld zonder dat die personen daarvoor toestemming hebben kunnen geven. Sterker nog de mogelijkheid bezwaar te maken ontbreekt. De Engelsen weten schijnbaar maar al te goed dat ze de wet overtreden. Ze bieden namelijk de mogelijkheid per telefoon bezwaar te maken tegen het ontvangen van mails spam.
Ook die gang van zaken is interessant. De vragen die daarbij horen zijn voorspelbaar: waarom zou jij zaken doen met een distributeur als Pax8 die net doet alsof er geen AVG is en hordes voor communicatie inbouwt? En geloof je dat een bedrijf dat zo met de externe contacten omgaat dat nooit zal doen bij klanten en eindgebruikers?