ibm256

Wat blijft er over van IBM in Europa na deze ontslagronde?

ibm256Sinds eind oktober is bekend dat IBM het mes zet in de Europese vestigingen met een nieuwe ontslagronde. Deze keer gaat het om 20 procent van al het personeel. Als een organisatie een op de vijf functies laat verdwijnen, dan heeft dat merkbare impact op de dienstverlening.

IBM ontkent omvang ontslagronde

Het bijzondere aan de ontslagronde is dat IBM die tot dit moment ontkent. Er is een algemeen statement. Het zegt iets over het inspelen op de markt en het blijven investeren in de markten. Daarbij weten de vakbonden in meerdere EU landen en het VK allang om hoeveel banen het per land gaat. Nergens is overigens nog iets te lezen over de investeringen of het openstellen van nieuwe vacatures.

Het bekende probleem

Daarbij is in ieder geval voor de delen van de buitenwacht al langer bekend dat IBM op globale schaal een probleem heeft. De overname van een uitstekende IaaS provider heeft van het bedrijf geen cloud specialist gemaakt. Watson is tot op heden geen succes gebleken.  Het overnemen van Red Hat lijkt meer zoden aan de dijk te zetten. Maar iedereen ziet ook dat dit alleen kan zolang Red Hat op enige afstand blijft staan.

De min of meer cyclische vraag naar mainframes zorgt incidenteel voor een opleving van de omzet, maar het is geen product dat serieus voor een instroom van nieuwe klanten zorgt. Een deel van de vaste klanten stapt ook steeds meer over naar de cloud. Het is ook niet zonder reden dat IBM een substantieel deel van de business buiten de deur zet. Door verder te gaan als cloud-focussed bedrijf moet er meer verdiend kunnen worden is de gedachte.

Concurrentie heeft betere marges

De omzet van het bedrijf is met ruim $77 miljard op jaarbasis zo groot dat het lange tijd heeft afgeleid van de echte problemen. Het grootste daarvan is dat er concurrenten zijn met een betere marge. Anders gezegd, de netto opbrengsten zijn alleen zo hoog omdat de omzet zo groot is, het is niet omdat IBM in staat is voor alle diensten en producten goede marges te realiseren.

Hoe nu verder?

IBM zet een deel van het bedrijf buiten de deur en Europa geldt dat voor +10.000 medewerkers. De vraag die dan echt gesteld moet worden is wat daarvan de impact is op de klanten. Het is echt heel opvallend dat nog nergens een serieuze quote van een vakbond of een (anonieme) medewerker is verschenen die aangeeft dat er ook aan de klant wordt gedacht.

De officiële IBM quote “We also continue to make significant investments in training and skills development for IBMers to best meet the needs of our customers” zegt weinig tot niets over dat ene belangrijke punt. Wat blijft IBM na 2020 leveren aan producten en diensten? Bij een sanering van deze omvang en het schrappen van een omvangrijke business unit is het namelijk uitgesloten dat alles voor de IBM klant in Europa hetzelfde blijft.