Supermicro_SMCI

Wat is storage density en waarom is het belangrijk

Sinds de komt van virtualisatie in datacenters wordt het begrip density gehanteerd. De mogelijkheid steeds meer compute power en storage op een vierkante meter kwijt te kunnen is een ontwikkeling die bij iedere vendor hoog op de agenda staat.

De hogere dichtheid van power en storage op rack of unit niveau komt uiteraard niet alleen door virtualisering. Componenten zijn behoorlijk in omvang afgenomen. Deels omdat ze kleiner zijn geworden, deels omdat ze vervangen zijn door nieuwe oplossingen. De hogere storage capaciteit van HDD’s is voorbeeld van het eerste, NVMe SSDs zijn voorbeelden van het laatste.

Supermicro heeft eerder deze maand met de RSD 2.1 laten zien wat op dit vlak mogelijk is. In een 1U case is ruimte voor 32 NVMe SSDs. Daarmee is het mogelijk 0,5PB op te slaan. De type storage duidt op intensief gebruik. De fabrikant noemt zelf video en hpc als cases. Tegelijk is door de compacte omvang het gebruik in dedictated datacenters, al dan niet SDDCs, goed mogelijk.

500TB als capaciteit in 1U is een actueel voorbeeld van storage density. Het geeft aan hoeveel er mogelijk is in de kleinst mogelijke gangbare rackstandaard. Wat er ook bij hoort is dat per TB minder energie en koeling nodig is dan met voorgaande oplossingen. Daarom is het focus op hogere density ook zo belangrijk.