Paris_Tuileries_Garden_Facepalm

Welke ervaring is nodig voor ceo van datacenters?

Een week geleden is volkomen onverwachts de ceo van de CyrusOne datacenters buiten de deur gezet. Pal na bekendmaking van de kwartaalcijfers bleek zijn aanwezigheid niet meer gewenst. Het persbericht hint op een conflict. Kijkend naar de loopbaan van de verdwenen ceo valt vooral zijn gebrek aan ervaring met de sector op.

Datacenter ook bij Haarlem

Bruce D was sinds juli 2020 ceo van CyrusOne, een van de grotere ontwikkelaars en exploitanten van datacenters. In Nederland heeft het bedrijf een wholesale datacenter bij Haarlem. Over de status van de verdere bouwplannen is weinig bekend.

Wel bekend is dat het bedrijf met onvoldoende kennis van de lokale markt in Nederland is neergestreken. Een van de redenen van de latere oplevering van het complex bij Haarlem is de gebrekkige samenwerking tussen het bedrijf en de lokale politiek.

Verder speelde naar verluidt een rol dat de beoogde klant van het gebouw geen handtekening wilde zetten onder het huurcontract. Gevolg was en is dat er een mooi gebouw staat waar nog alle ruimte voor huurders is.

Salesteam en ceo

Die huurders vinden is de taak van het salesteam en dat rapporteert uiteindelijk aan de ceo. Onder leiding van Bruce D. wist dat team de omzet in een jaar tijd met elf procent te laten stijgen. Die extra omzet ging wel gepaard met een daling van het netto resultaat. CyrusOne moest de aandeelhouders eind juli laten zien dat die met maar liefst 84 procent was afgenomen. Diezelfde aandeelhouders hebben in een jaar tijd hun belegging ruim twaalf procent minder waard zien worden.

Verdampte winst – lage groei

Terwijl over ter wereld wordt geroepen dat datacenters het door de pandemie drukker dan ooit hebben is er dus een grote speler die de winst bijna ziet verdampen en een opvallend gering omzetgroei kan laten zien.

Hotelketen

Onvermijdelijk moet dan ook naar de rol van de ceo gekeken worden. Wat heeft hij gedaan of nagelaten. Een mogelijke verklaring voor zijn falen blijkt daarbij uit zijn vorige functies. De raad van bestuur van deze datacenter exploitant heeft het aangedurfd een voormalige manager van een hotelketen aan het hoofd te zetten van een organisatie die drijft op techniek en vertrouwen. Nul ervaring met datacenters. Dat werkt dus niet.