640px-Cumulus cloud

Het XaaS model – Everything as a Service – uitkomst of molensteen?

640px-Cumulus cloud Is in deze tijden, waar de meeste bedrijven stil liggen of op een lager pitje draaien het XaaS model een uitkomst voor de leveranciers of juist een molensteen? Die vraag wordt nu voor het eerste voorzichtig gesteld en daar is een goede reden voor.

De economie is op ongekende wijze afgeremd. Bedrijven en kantoren zijn dicht of draaien met een minimale bezetting. Contracten van tijdelijk personeel zijn niet verlengd of reeds opgezegd. Het gevolg is dat de IT behoefte van bedrijven extreem snel is veranderd.

Abrupt afschalen

Het grote voordeel van het cloudmodel is dat men het gebruik van diensten zeer snel kan aanpassen aan de daadwerkelijke vraag. Tot nu toe ging elke “as a Service” aanbieder ervan uit dat het tijdelijk opschalen vaker zou voorkomen dan het abrupt afschalen. Dat laatste is nu echter wel het geval. Bedrijven hebben te weinig omhanden en snijden in de kosten. Van tijdelijk personeel is afscheid genomen en de accounts worden zo spoedig mogelijk beëindigd.

Focus op toename

Wat er plaatsvindt heeft tot op heden minder de aandacht getrokken van alle berichten over een toename van het thuiswerken. Werkgevers, werknemers en natuurlijk IT dienstverleners communiceren op dit moment namelijk primair over het betrekkelijke gemak van thuiswerken. De cloud office applicaties en het videobellen gaat in de regel moeiteloos en het internet blijkt het extra verkeer moeiteloos te kunnen verwerken.

Die focus op de plussen van XaaS is begrijpelijk. Voor bedrijven en personeel betekent het continuïteit en houvast. Voor de IT dienstverleners is het een soort van showcase. Nog nooit was de noodzaak beter naar hun XaaS aanbod te kijken groter en leek het de ultieme uitkomst te bieden.

De keerzijde

Maar XaaS kent ook een keerzijde en die roept associaties op met een molensteen. De Partijen die de clouddiensten leveren zijn vaak de MSP’s. Deze groep heeft het XaaS model aangegrepen om minder afhankelijk te worden van de verkoop van hardware en software. Dat de verkoop door de producenten moeilijker gemaakt wordt en dat klanten overtuigd zin dat OPEX beter is dan CAPEX zijn daarbij een gegeven.

De MSP klanten hadden tot voor kort weinig reden echt kritisch te kijken naar de afgenomen capaciteiten en licenties. In principe is alles real time bij tehouden en bij te stellen. Niet zelden is dat iets dat bij de MSP is belegd. In deze opzet is nooit rekening gehouden met een wegval van tientallen procenten op eindklantniveau. Het idee was dat een geleidelijke groei van de XaaS omzet zou helpen minder afhankelijk te worden van eenmalige transacties.

Nu valt de XaaS omzet weg zonder dat dit met eenmalige transacties kan worden gecompenseerd. De kans dat een eindklant nu snel investeert in eigen hardware om het thuiswerken te faciliteren is immers zeer gering. Dat werknemers bij de MSP uitkomen om de homeoffice omgeving te verbeteren kan, maar het compenseert het wegvallen inkomsten maar gedeeltelijk.

Onvermijdelijk

Het is onvermijdelijk dat ook MSP’s het loodje zullen leggen. Daarbij zal de “cloudreadyness” minder bepalend zijn dan het banksaldo. Focus op XaaS is voor klanten wellicht een uitkomst, het kan voor de MSP een dodelijke molensteen blijken te zijn.