isg-groot

Zet Corona een streep door outsourcing plannen of is het een accelerator?

isg-grootToen medio maart de impact van het Corona virus in EMEA duidelijker werd was een van de vragen voor IT sector of bestaande outsourcing trajecten zouden worden versneld. Omdat het hierbij om langlopende processen gaat leek het dus onmogelijk dat die vraag met ja werd beantwoord.

Eerste kwartaal 2020

Toch is de ISG EMEA index over het eerste kwartaal van dit jaar 4% hoger uitgevallen. Die index is gebaseerd op het aantal bekend gemaakte outsourcingsdeals met een waarde van 5 miljoen Euro per jaar. Outsourcing kan daarbij alles zijn dat aan IT te linken is. Het kan het verplaatsen van de eigen hardware naar een externe omgeving met beheerder zijn, maar ook het complete opdoeken van alle vaste werkplek applicaties voor aanbod uit de cloud.

Die brede markt was dus de eerste drie maanden in EMEA nog in een groeimodus. Vier procent is daarbij niet bijzonder veel. Dat kwam in ieder geval omdat er maart overal op de rem moest worden getrapt. Bedrijven schoven beslissingen op de langere baan en de uitvoering op locatie was veelal niet meer op volle kracht te doen.

Bij de publicatie van de ISG Q1 index is daar op gewezen. Die publicatie vond op 30 april plaats en toen was ook al enig zicht op de impact van Corona op de business voor heel Q2-2020.

Verwachtingen Q2-2020

De verwachtingen die toen met de pers zijn gedeeld zijn somber. Tussentijds is er geen aanpassing meer geweest. ISG houdt voorlopig vast aan een krimp van het aantal projecten dat binnen de scope van de index past met 17%. Die afname geldt voor zowel de vercloudisering deals als “gewone” managed services.

In de korte toelichting zit een waarschuwing verwerkt. ISG verwacht namelijk dat ook de SaaS providers een tik gaan krijgen in het twee kwartaal van dit jaar. Dat klinkt als een onaangename verrassing, maar het kan kloppen. Als bedrijven banen (moeten) schrappen dan valt de noodzaak van bepaalde aantallen licenties weg. Het thuiskantoor betekent in sommige gevallen ook dat bepaalde office applicaties niet echt meer nodig zijn. Door daar mee te stoppen kan de IT operatie eenvoudig een bijdrage leveren aan de bezuinigingen.

Deze beweging verwacht men vooral te zien bij bedrijven en instellingen die nog niet zo ver waren met het afnemen van cloud diensten. De onderbouwing van die claim is verder dun.

2020 een plus, maar geen bijzondere

Voor heel 2020 is men wel positief. Een plus van 12% over het hele jaar zou mogelijk moeten zijn. Dat is echter een aanname gedaan op 30 april van dit jaar. Toen was nog niet bekend dat de luchtvaartsector (om maar een voorbeeld te noemen) veel zwaarder en vooral langer getroffen worden door de verboden en daarom enorm in de kosten moet snijden.

Als dit jaar daadwerkelijk met dat genoemde percentage kan worden afgesloten is dat een nette prestatie. Het is dan groei rond het gemiddelde van de voorgaande jaren. Corona is dan in iedere geval geen accelerator voor de grotere outsourcing projecten