DiDi-china-app

Zonder apps geen business – alle Didi apps in China verwijderd

Een steeds groter deel van de economie is afhankelijk van apps, dat er geen business overblijft als die het niet meer doen merkt Didi in China. In het kader van de vraag wat maakt online (of cyber) zo belangrijk levert dat een interessante case.

Autoritten en veel meer

Didi doet iets met autoritten en concurreert met gewone taxi’s. Net als zoveel andere aanbieders in die hoek is het in hoog tempo het portfolio aan het uitbreiden. Autoritten zijn de basis. Steeds belangrijker worden deeltijdauto’s, maar er is nog veel meer mogelijk waaronder financiële dienstverlening en deelfietsen. Om de diensten te kunnen afnemen is er een app. Voor elke platform en elke omgeving is dat een aparte. Verder is het in China gebruikelijk een app binnen een grote online portal (zelf ook weer een app) aan te bieden. In totaal zijn er dus minstens 25 versies om van Didi gebruik te kunnen maken.

Beursgang een flop

Het bedrijf achter Didi is twee weken terug naar de beurs gegaan. De notering in New York verliep niet soepel. Daags voor de eerste notering drong namelijk tot het Westen door dat Beijing ook deze beursgang afkeurt en met ingrijpen dreigde op toen nog onduidelijke gronden. Wat vervolgens gebeurde viel te verwachten. De handel kwam niet goed op gang, de beursgang was zo eerder een flop. Nog eens miljarden aan waarde verdween.

Ingrijpen Chinese toezichthouders

Tot zover was er op zich weinig aan de hand dat het label uniek verdient. Dat veranderde binnen enkele dagen. De markt kreeg door met welke klacht de Chinese overheid op de proppen kwam. Didi zou te weinig doen om de data van klanten te beschermen. De toezichthouder voor het cyberdomein in China kreeg de opdracht toegang tot de Didi apps in de verschillende appstores te blokkeren.

Reeds geïnstalleerde apps blijven werken. Wie auto-updates aan heeft staan verliest toegang tot de dienst omdat er schijnbaar een lege versie wordt gepushed.

Gisteren maakte Didi in de VS bekend (want daar is het beursgenoteerd) dat het voortbestaan van het bedrijf nu in het geding is. Tientallen miljoenen klanten die het heeft zijn met een druk op de knop van de cybercensuurdienst © verdwenen. Die hebben ook geen mogelijkheid meer contact te leggen met het bedrijf. Alles gaat immers via de app.

App afhankelijkheid als SPOF

China is geen normaal land, de case is daarom ook wel heel dubieus. Maar het toont wel aan hoe dodelijk de afhankelijkheid van apps kan zijn. Didi raakt onvermijdelijk out of business omdat de apps niet alleen heel handig zijn, maar ook een SPOF.