Inzicht in de business
Nu Zoom de beurs om toestemming heeft gevraagd opnieuw aandelen te mogen uitgeven is het verplicht een update te geven van de business. Het 31 pagina’s tellende “Preliminary Prospectus Supplement” (PPS) dat is opgesteld is voor iedereen toegankelijk (link). Beleggers en de pers krijgen daardoor meer zicht op de business van het bedrijf dat het afgelopen jaar meermaals in het nieuws was.
Voor dit artikel wordt verder niet ingezoomd op de issues van vorig jaar. Zoom wil nu tot $1,5 miljard ophalen door de uitgifte van nieuwe aandelen. Met dat geld wil het nadrukkelijk geen acquisities plegen. Het is bedoeld om de bestaande business beter te maken.
Afhankelijk van de cloud
De online communicatie- en vergadertool Zoom leunt zwaar op de cloud. Het is daarom niet vreemd dat alle cloud aanbieders (IaaS platformen voorop) het bedrijf als klant willen hebben. Vorige jaar is daar het nodige over gecommuniceerd. Oracle claimde op 30 april 2020 dat het Zoom als klant binnen had gehaald en dat AWS hier aan het kortste einde had getrokken.
Die melding sloeg in als een bom. Oracle cloud is namelijk geen logisch platform voor een dergelijke mondiale dienst. En al helemaal niet voor een dienst die op dat moment double digit groei meldde. Het verhaal werd nog vreemder toen even later ook AWS met een vergelijkbare claim kwam.
Zoom is afhankelijk van de cloud. Dat het daarvoor kiest voor een partij met een mondiale footprint is logisch. Maar twee cloud platformen is in dit geval gewoon niet logisch.
Eigen datacenters
Met het PPS in de hand is het nu mogelijk de claims van zowel Oracle als AWS te plaatsen. In het geval van Oracle heeft het er echt veel van weg dat dit bedrijf vorig jaar de markt verkeerd heeft geïnformeerd. Dat kan nog consequenties krijgen zodra beleggers en advocaten beter naar de koersontwikkeling kijken.
Voor bestaande en aspirant Zoom beleggers is dat natuurlijk minder spannend. Zij zullen vooral verbaasd zijn over de melding op pagina 14 van de PPS dat Zoom ook gebruik maakt van Azure en eigen datacenters. Het bedrijf is zelfs voornemens meer van eigen datacenters te gaan maken.
Wat we hier zien – en dat merkt ook The Reg op – is dat een typisch cloud bedrijf toch na enige tijd nadrukkelijk afscheid neemt van “cloud only” aanpak op basis van externe leveranciers. Zoom is duidelijk over de reden voor die stap: het is een kosten issue.
Zoom volgt daarmee bedrijven als Dropbox en Box die van een externe cloud policy zijn overgestapt naar een verdeling tussen eigen datacenters en de faciliteiten van hyperscalers als AWS en would-be hyperscalers als Oracle cloud.