Donderdag maakten Zoom en Five9 bekend dat de plannen voor de overname zijn begraven. Formeel heet het dat de aandeelhouders van Five9 het bod van Zoom niet accepteren nu die aandelen zoveel aan waarde hebben verloren.
Betaling in aandelen
Voor iedereen is duidelijk dat Five9 aandeelhouders de juiste beslissing hebben genomen. Zoom wilde de overname volledig betalen met eigen aandelen. Die waren toen Zoom zich als koper meldde ongeveer $350 waard. Inmiddels is dat minder dan $270. Betaald worden met een aandeel dat zo makkelijk zoveel waarde verliest is voor niemand aantrekkelijk. De deal gaat definitief niet door, elk van de bedrijven gaat op eigen kracht verder.
Andere redenen
Normaal heeft het afketsen van een deal niets te zoeken op Technite. In dit geval is die aandacht er wel. De reden daarvoor is dat er veel meer aan de hand is dan een mislukte overname op financiële gronden.
Een week terug werd hier nog gewezen op het onderzoek dat zou starten om de impact van die overname duidelijk te maken. Dat was een politiek signaal. Zoom zelf lag daarbij minder onder het vergrootglas dan Five9, maar dat is in de pers niet duidelijk naar voren gekomen.
Groei verdampt
Wat wel duidelijk is genoemd, is dat daarmee het startschot voor de verdere afkalving van het Zoom aandeel is gegeven. Die afkalving is al eerder ingezet. Eind augustus verloor het aandeel op een dag eer dan 15 procent aan waarde. Toen werden de kwartaalcijfers bekend gemaakt. De vooruitzichten vielen beleggers tegen. De grootste groei van het bedrijf blijkt een eenmalige gebeurtenis te zijn geweest (de pandemie met daardoor het verplichte thuiswerken).
De basis van het huidige aanbod is te smal voor een de beurswaarde. Daarom dat de aankoop van Five9 zo belangrijk was. Het moest leiden tot een verbreding en het stoppen van het koersverlies. Het idee was simpel, maar aandeelhouders van zowel Five9 als Zoom waren niet enthousiast te krijgen.
Churn en “staatsveiligheid”
Voor Five9 eigenaren was de betaling te riskant. Houders van Zoom aandelen waren niet overtuigd dat het bedrijf hiermee structureel meer omzet kan behalen. Zij zagen de tegenvallende omzet van het afgelopen kwartaal met de verwachting dat er de komende twee kwartalen geen ruimte is voor een groei. De churn van klanten neemt namelijk zichtbaar toe. Als dan vervolgens ook nog eens de troefkaart “staatsveiligheid” op tafel wordt gelegd is het snel over en uit. Weinigen willen en mogen beleggen in een aandeel dat op meerdere manieren onder vuur ligt.
Bouwen aan vertrouwen
Het is goed dat Five9 het aanbod afwijst. Slimmer zou het zijn geweest als Zoom het aanbod had ingetrokken. Dat het die stap niet als eerste heeft willen zetten is genoteerd. Het had kunnen zorgen voor meer vertrouwen bij beleggers. Vertrouwen vergroten gebeurt niet door overnames. Dat wordt opgebouwd door goede kwaliteit. Daar moet Zoom meer werk van maken. Dat is tegelijk ook het vervelende voor Five9. Iedereen in Amerika weet nu dat het bedrijf leunt op kennis en menen uit Belarus, Wit Rusland. De deal is doorgehaald en beide bedrijven hebben er nieuwe problemen bij gekregen.